03/17/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел официално ни отказа по-нисък данък за горивата

Предоговаряне на стъпките за достигане на минималните ставки на акцизите върху горивата не е възможно както за България, така и за другите държави - членки на ЕС. Това беше ясно потвърдено по време на вчерашната среща в Брюксел на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с европейския комисар по данъчното облагане, валутния съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство. Повод за срещата на министър Дянков с комисар Шемета бяха обсъжданите предложения на български производители и търговци на горива и браншовите организации на превозвачите във връзка със завишените цени на горивата на българския и международните пазари.
„Беше ни казано недвусмислено, че България, въобще никоя държава, не може да си помисля дори да намалява акциза под минимума, който вече ние сме го постигнали за бензина, а за дизела вървим по стъпките, така че до 2013 година да постигнем минимума за Европейския съюз. Така че разговорът беше твърде кратък, просто да не си помисляме, това не е възможно. Никоя държава не може да го направи“, коментира Дянков, цитиран от БНР, веднага след приключване на срещата.
Малка е вероятността от спад на цените на дизеловото гориво в европейски мащаб, сочат анализите на Европейската комисия. Тенденцията е към оскъпяване на дизела и поевтиняване на биогоривата, а ЕК подготвя директива, която предвижда промени в начина на изчисляване на акцизите върху горивата след 2013 година. Това се очаква да доведе до поевтиняване на биогоривата, а дизелът ще остане сравнително по-скъп. По този начин ще се стимулира ръст в потреблението на биогорива за сметка на по-проблемното в екологичен план дизелово гориво, поясни министър Дянков пред български медии в Брюксел.
Общ европейски разговор по темата за цените на горивата на международните пазари вече беше проведен на последното заседание на ЕКОФИН. Финансовите министри от ЕС потвърдиха позицията си от Манчестър, че фискалните политики на държавите не могат да се променят, особено в средата на годината и по теми с краткосрочни рамки, каза още Симеон Дянков. Така че общата европейска политика е ясна, допълни той. Финансист №1 припомни, че правителството „няма особени възможности за намеса на пазара", а до вторник следващата седмица ще бъде представен анализът на производителите по формирането на цените на горивата.


„Лукойл“ отново свали цените на бензина

„Лукойл България“ пак намали крайните заводски цени на бензина, като се мотивира с динамиката на пазарната конюнктура и измененията в международните котировки PLATTS на петролните продукти. От вчера бензин А-95 поевтиня с 1,15 на сто – от 2287,20 лв./1000 литра до 2260,80 лв./1000 литра. При бензин А-98 Н понижението на цената е с 1,11 на сто – от 2383,20 лв./1000 литра до 2356,80 лв./1000 литра. От „Лукойл България» заявяват, че „следят постоянно международните котировки и са в готовност да реагират при всяка промяна“.
Ще припомним, че в сряда петролът поевтиня на световните пазари след новината, че САЩ са предложили военна интервенция в Либия, цената на сорт Брент в Лондон, на база на която се определят цените на повечето петролни кошници в света, се покачва с 1,68%, до 112,46 долара за барел с доставка през април.


И в Румъния обявиха намаления

OMV Petrom, която притежава 40% от пазара на горива в Румъния, намали цената на бензина от вчера с 0,04 леи на литър, съобщи Медиафакс. Така бензин Премиум безоловен 95 ще струва 5,12 леи за литър (еврото се разменя за 4,18 леи), а Топ Премиум безоловен 99+ ще струва 5,5 леи за литър. Цените на дизеловото гориво ще останат без изменение. Миналата седмица Petrom, която е собственост на австрийската група OMV, увеличи цените на горивата с 0,09 леи на литър, с което те достигнаха 5,96 леи на литър. Същото направи и Rompetrol, която е собственост на казахстанската „КазМунайГаз“. От началото на годината петролните компании са обявявали поскъпване на горивата шест пъти, като цените са се покачили с 3-4%. Миналата година горивата поскъпнаха с над 15%, напомня Медиафакс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване