03/17/11 17:38
(http://www.klassa.bg/)

Приеха оставката на Минко Герджиков

Николай Коцев

Приех оставката на Минко Герджиков, въпреки че го уважавам като професионалист и това беше трудно решение за мен. Това заяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че в наредбата за данъчното райониране на София са допуснати много грешки и е възможно да има и други уволнения. „Все още е рано да кажа кой ще замести Герджиков като зам.-кмет по финансите“, каза още Фандъкова.
Това стана само броени минути, след като Столичният общински съвет (СОС) отмени скандалната наредба за ново данъчно зониране в града, приета на 16 декември миналата година. Вносител на документа беше именно подалият оставка в неделя Минко Герджиков. Новите данъчни зони доведоха до силно завишени налози за много столичани и предизвикаха сериозно гражданско недоволство.
СОС реши още новата данъчна система в София да бъде изготвена до 30 септември тази година. Така през тази кампания гражданите ще плащат данък „Сгради“ и такса „Смет“ по данъчните зони за имотите си, действащи от 1998 г., т.е. няма да има завишение спрямо миналата година.
„Приготвили сме организация, така че гражданите, на които администрацията е надвзела пари, да могат да си върнат сумата само с едно ходене до съответния район“, каза още Йорданка Фандъкова.
Въпреки че СОС отмени собственото си решение за ново данъчно зониране с пълно единодушие, политическите дебати преди това бяха изключително разпалени. Георги Кадиев от БСП още веднъж поиска оставката на кмета Фандъкова с думите, че в политиката се поема индивидуална отговорност.
„Не може за всяка грешка да си миете ръцете с универсалния сапун Минко Герджиков. Защо той не е тук в момента, за да отговаря пред СОС, а стои в кабинета си вързан като куче. Превръщате се в аватар на премиера Борисов, който търси вината извън себе си и скоро също като него ще гледате сама мачове в Банкя“, обърна се Кадиев към Фандъкова.
От СДС, ДСБ и БСП напомниха на колегите си от ГЕРБ, че аргументите, с които се отменя наредбата, са били казани от тях в СОС още на 19 декември миналата година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване