03/18/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Либийските бунтовници: много ентусиазъм, слаба организация

Асошиейтед прес

Либийски бунтовници на завзет танк. Снимка: от тв екрана

Те са силни откъм революционен плам, но слаби откъм организация и огнева мощ. Тази фундаментална слабост преследва бунтовниците в Либия в момент, когато силите на Муамар Кадафи им нанасят поражения и заплашват напълно да ги унищожат.

Бунтовническата армия, чиито редици са попълнени главно от грабнали оръжие обикновени граждани, не съумя да превърне силите си от народни въстаници в ефикасни войски, използващи присъединилите се към тях военни части, танкове и друго тежко въоръжение, които имаха на разположение. През по-голямата част от боевете тези оръжия стояха неизползвани далеч на изток, а не на фронтовата линия.

По-опитни армейски офицери казаха на събраните от кол и въже бойци да не нападат на запад твърде бързо, но те направиха точно това, заричайки се да превземат столицата Триполи и да свалят Кадафи. Лоялните на режима сили спряха напредването им и след това преминаха в настъпление, изтласквайки бунтовниците с относително малочислени сили - по някои оценки около 5000 войници - с подкрепата на огромна огнева мощ от бойни самолети, канонерки, танкове, ракети и артилерия.

“Беше нереалистично от самото начало. Имаха ентусиазъм, но бяха изправени срещу по-добре обучени и въоръжени сили”, заяви експертът по Северна Африка Джордж Жофе, който е лектор в Кеймбриджкия университет.
В сряда бунтовниците сякаш бяха близо до претърпяване на най-тежкото си и най-значимо поражение досега в опит да задържат стратегически важния град Адждабия, подложен на тежък артилерийски обстрел от обсаждащите го силите на Кадафи. Градът се намира на 800 км югоизточно от Триполи.

Ако Адждабия падне, това поставя под въпрос цялото бъдеще на продължаващото от месец въстание. Градът е входна врата към дългия отрязък от източна Либия, който опозицията държи от седмици. Ако падне, което е вероятно, силите на режима по суша, море и въздух ще могат да атакуват Бенгази - втория най-голям град в Либия и фактическа столица на опозицията. Междувременно Кадафи си върна контрола над по-голямата част от западната половина на страната около Триполи. В района има само още един голям град в бунтовнически ръце.

Бунтовниците може да са допуснали и други грешки далече от бойното поле. Те силно се надяваха Западът да им дойде на помощ с налагането на забранена за полети зона, която би изравнила борбата със силите на Кадафи.
Това така и не се случи. САЩ и Европа дебатират по забранена за полети зона от седмици. Въпросът едва сега стигна до Съвета за сигурност на ООН за пръв път, като поддръжниците се опитваха да убедят в сряда колебаещите се членове да подкрепят резолюция, призоваваща за създаването на такава зона.

Опозицията организира ръководството си в източни градове необичайно бързо за такова стихийно въстание, но лидерите й въпреки това бяха слабо познати на външния свят, поради което САЩ и други нации се поколебаха да преговарят с тях или да последват примера на Франция с признаване на преходното правителство в Бенгази.

Бунтовниците изглежда също са надценили надеждите, че жителите на Триполи ще могат да въстанат и да свалят управлението на Кадафи както постъпи населението на източните градове, и са подценили умението на либийския лидер да събере ефикасни сили от свои поддръжници. Прокадафистките милиции бързо потушиха опитите за протести в столицата с брутални нападения над местни жители, опитали се да преминат в шествие по улиците.
Поражението за бунтовниците обаче ще дойде главно от бойното поле.

Признаци за проблеми имаше отрано. На 1 март репортер на Асошиейтед прес видя присъединили се към бунта армейски офицери в Бенгази, които се опитваха да обучават местни жители да воюват - и да ги удържат да не се хвърлят прибързано в нападение. “Има хора, които се бият както им хрумне. Някои ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване