03/20/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Преди 3 години инфлацията бе доста по-висока

Георги Ганев, Център за либерални стратегии

Инфлацията е едно от предизвикателствата, пред които се изправя започналото възстановяване на българската икономика. Моментът е много важен, защото се подготвя рамката за фискалното поведение на страните от ЕС и ако не внимаваме, могат да ни наложат изключително неприемливи условия, примерно - да имаме високи корпоративни данъци. А ниските налози в момента са стратегическото ни конкурентно предимство.
Сегашната инфлация не е прецедент нито за България, нито за света. У нас тя не е повсеместна и е концентрирана предимно в два сектора - храни и напитки и транспорт. Ако сравним инфлацията за периода юни-февруари 2007-2008 г. със сегашния период, ще видим, че поскъпването преди три години е било значително по-голямо. Няма група, в която сега поскъпването да е по-голямо, отколкото преди три години. Единствено при млечните продукти може да се сравняваме със световното поскъпване, но то е заради въвеждането на стандарти в сектора. При месото има даже дефлация. Хлябът у нас, за който толкова много се говори, е поскъпнал значително по-малко, отколкото по света. Същото може да се каже и за захарните изделия. В световен план за последните 7-8 месеца техните цени са се увеличили двойно, а в България са поскъпнали само с 15 %. Интересно е защо при общо взето същите условия инфлацията през 2007 г. беше 12-14 %, а сега е 5.3%. Преди три години ударът не се усещаше, защото доходите растяха с 15-25%. Сега обаче това го няма и хората не са готови да приемат високите цени. Според икономическите закони с времето се преразпределя и бремето. Затова в началото кризата бе усетена най-силно от бизнеса. Сега махалото се връща и засяга получателите на фиксиран доход, каквито са пенсионерите и безработните. Това е една от причините за протестите. Те обаче показват, че има обществена енергия. Важното е сега тя да не се насочи към вършенето на глупости. Такава глупост е контролът на цените и борбата със „спекулата“. У нас тази дума се използва в тотално превратен смисъл. Спекула означава: вземам решение върху основата на очакване. Спекулантите са изключително полезна част от икономическия пейзаж. Те са като лешоядите. Никой не ги обича, но и не отрича тяхното значение за екосистемата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване