03/20/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Регламентират задочното обучение в 11 и 12 клас

Соня Стамболийска
sonya_stam@yahoo.com

Учениците в 11 и 12 клас ще могат да учат в задочна и дистанционна форма на обучение. Мярката е част от новата концепция за училищно образование, която се подготвя от образователното министерство. “Тя ще бъде много подходяща за младежи, които след завършването на 10 клас са прекъснали училище, за да работят.” Това съобщи вчера на семинар на Синдиката на българските учители в Боровец Асен Александров, съветник в МОМН по въпросите за средното образование и директор на 51-во СОУ в столицата. По този начин те ще могат да се върнат в учебната среда, без да ходят в класните стаи. Александров добави, че така ще се повиши и мобилността на учениците, които ще могат да учат едновременно в различните форми на обучение. „Например, ако едно дете се премести от училище с италиански език в друго, в което няма такъв, то ще може да си продължи изучаването на езика в друго училище в задочна или дистанционна форма”, обясни директорът. Концепцията предвижда още, след като учениците завършат 10 клас и бъдат подложени на външно оценяване, да получат удостоверение за завършен първи гимназиален етап. След това те ще могат да продължат обучението си в специални паралелки в професионалните училища или гимназии.
“Това ще са допълнителни паралелки, които ще се сформират в училищата и ще подготвят децата условно за университета”, коментира Александров. С тази мярка се дава и възможността основните училища, които са до 8 клас, да продължат обучението на децата до 10 клас. По този начин ще се увеличи броят на децата, които завършват до 16 години. Близо 500 училища ще могат да се възползват от новата структура на обучение.
Повечето родители не са склонни да пускат децата си да учат в друг град и затова според училищни директори мярката е много добра, защото много деца сега започват да пътуват да съседни градове след 8 клас. Новата структура на обучение ще засегне само някои училища. В други, като например езиковите и математическите гимназии, учениците ще продължат да се обучават по учебни планове от 8 до 12 клас. Концепцията за училищното образование ще бъде представена официално днес в образователното министерство.


Бизнесът ще финансира обучението на 150 бъдещи инженери годишно

Бизнесът има готовност да финансира обучението на около 150 инженери годишно. Това заяви вчера на семинар на Синдиката на българските учители в Боровец министърът на образованието Сергей Игнатов. Той обясни, че фирмите искат с тях да бъдат консултирани учебните планове, по които ще се обучават младите специалисти. „Курсовете, учебната програма на студентите трябва да съответстват на нуждите на наличната българска индустрия, така че тези инженери, които отидат там, вече да могат да ръководят процеса, а не отново да се учат”, коментира Игнатов. Министърът обясни, че от бизнеса е научил, че има висши училища у нас, където се преподава по учебни програми с 40-годишна давност. Той коментира, че българските индустриалци са готови да инвестират и в професионалното образование, като дават стипендии на учениците и след това ги взимат на работа.


2077 кандидати се явиха на предварителния изпит по български език в УНСС

2077 кандидат-студенти се явиха вчера на предварителния единен приемен изпит по български език и литература в УНСС. Следващият изпит (от общо петте предварителни изпита) е по география на България на 27 март (неделя).
Всеки месец до юни включително ще се провеждат електронни единни приемни изпити по математика, български език и литература, история на България, география на България и икономика. Всички изпити започват в 9.00 часа и продължават три астрономически часа. Единният приемен изпит се състои от задължителна и специална част. Задължителната част включва: модул 1 – изпит по български език и езикова култура (20 въпроса), и модул 2 – изпит по математика – основи (20 въпроса), а специалната – модул 3 (40 въпроса), е по избор от пет изпита: математика, български език и литература, история на България, география на България и икономика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване