03/21/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

В НИМ излагат 20 ритона на Васил Божков

За пореден път Националният исторически музей предлага на своята публика интересно и атрактивно събитие. В деня на първия пролетен полъх – 21 март, музеят отваря врати за всички любознателни посетители, които са нетърпеливи да видят богатства, намерени по българските зами, събрани в един частен музей. В партньорство с фондация „Тракия” и Съюза на колекционерите в България в залите на НИМ ще бъдат представени уникати от колекцията на Васил Божков. Става дума за: антични тракийски и гръцки ритони, златни фиали, златни венци, малка пластика. Счита се, че Васил Божков може би е най-богатият българин, който притежава една от най-скъпите сбирки от картини и ценни предмети. Става дума за 20 ритона от личната сбирка на колекционера. Родната публика ще види за първи път на живо ритона с глава на овен - една от забележителните реликви в колекцията. Това е най-големият екземпляр, намиран в земите на траките. Античната чаша за вино е изваяна през V в. пр. Хр. Изработена е от сребро с позлата. Тежи близо килограм - 817 грама. Подобни ритони са били много разпространени в древния свят, модата тръгнала от империята на персите (земите на днешен Иран). Вдъхновен от красотата на предмета, проф. Иван Маразов написа книга за него.
Скъпоценните предмети от колекцията на Васил Божков ще бъдат изложени в зала “Антична”, където е експонирано и Панагюрското златно съкровище. Интерес сред естетите, както и сред учените ще предизвикат тракийски златни венци, фиали, кантароси, мраморна пластика...Директорът на фондация “Тракия” Кирил Христосков е на мнение, че обединена Европа полага изключителни усилия да се превърне в най-големия и атрактивен пазар на музейни услуги. В цял свят музейната дейност се развива главно чрез мрежата на частни музеи и колекции. Затова чрез тази изложба в НИМ тръгва едно лоялно партньорство на държавата. С частните колекционери. Защото и най-прекрасният паметник е мъртъв без човека.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване