03/22/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът лансира още мерки за финансова стабилност

Срещите на финансовия министър Симеон Дянков с различни организации в търсене на широко съгласие по Пакта за финансова стабилност продължиха и вчера. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Дянков получи подкрепа, но му предложиха бюджетният дефицит да се ограничи не до 3%, а до 2 на сто от БВП.
„Тази мярка ни приближава към еврозоната“, изтъкна председателят на АИКБ Васил Велев. Одобряваме и преразпределението чрез бюджета на брутния вътрешен продукт да е до 37 %, така държавата оставя повече пари за бизнеса и за домакинствата. Това същевременно е и фактор, който ограничава корупцията.
Ограничаването на бюджетния дефицит не трябва да се случва за сметка на неразплатените задължения към бизнеса, предупреди обаче бизнесът на срещата си с Дянков. Задържаният данък добавена стойност и неразплатените поръчки не са фактор, върху който да се гради финансовата стабилност. АИКБ призовава българското правителство да ускори прилагането на европейската директива за забавените плащания. Работодателската организация счита, че държавата разполага със значителен резерв да ограничи публичните разходи, да ускори въвеждането на електронното правителство и да извършва реформи в публичния сектор.
Едрият бизнес настоя и за промени в Закона за сребърния фонд, които да позволят средствата от него да се инвестират в България. Ниските преки данъци са важен фактор за нашата конкурентоспособност и за корекции в тях трябва да се търси квалифицирано мнозинство. По този път България би се утвърдила като конкурентна дестинация за привличане на инвестиции, ще се гарантира стабилността и предсказуемостта на икономическата среда, на данъчната политика, а с това ще се подобри и бизнес климатът, смятат още от АИКБ.
„С Дянков говорим на един език“, лаконично пък отбеляза председателят на Съюза за стопанска инциатива и сочен за лидер на „Октопода“ Алексей Петров след среща с финансовия министър, съобщи Bnews. Той обеща още взаимни инициативи.
Оттам поискаха и влизането на нови играчи на банковия пазар. „Съмнително е българските фирми при тези нива на лихви да бъдат конкурентоспособни”, заяви Петров, цитиран от Darik. По думите му с финансовия министър са се договорили за облекчаване на достъпа на бенефициентите до европейско финансиране и схемата, която предлагаме на правителството за плащането на задълженията към бизнеса.
Няма нищо нередно в това финансовият министър да се среща с обвиняем, при положение че е задължен да приема разговори с представители на всички работодателски организации, посочиха от БСП по повод посещението на вицепремиера Дянков при Алексей Петров.
Според лидера на социалистите Сергей Станишев, преди още Симеон Дянков да отиде на срещата, самият Петров отишъл в Министерския съвет за участие в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което беше в събота. По този начин властта вече е легитимирала Петров като участник в тристранния диалог.
По повод Пакта за финансова стабилност предстои среща на Дянков и с КТ "Подкрепа". "Вече имахме прогрес – от КНСБ казаха, че поне едната от трите стъпки – за дефицита, е добра идея, така че има някакъв прогрес. Надявам се и с "Подкрепа" да тръгнем по този път - каза Дянков. - Съгласен съм с идеята им да се мисли за по-дългосрочна стратегия, която да обвързва икономическия и социалния растеж и развитие със съответно данъчните постъпления и разходната част.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване