03/24/11 16:29
(http://www.klassa.bg/)

Швеция строи екоболница за 1,5 милиарда евро

Швеция планира да построи най-екологичната болница в света върху огромна площ в центъра на Стокхолм, предаде БГНЕС. Тя ще бъде изградена на мястото на стария институт "Каролинска". Екоболницата, един от най-големите строителни проекти в Европа, ще бъде завършена през 2016 г, а за изграждането й ще са необходими 1,5 милиарда евро. "Новата болница ще консумира приблизително половината от енергията, използвана от сегашната", обещават от строителната компания. Екологичното лечебно заведение ще си осигурява енергия само от възобновяеми източници като вятърни турбини и слънчеви панели. Използваните строителни материали ще бъдат "суперчисти", като по този начин токсичните отпадъци ще бъдат рециклирани. Всички пациенти ще имат собствена стая, а вътрешните градини ще допълнят екологичния облик на болницата.
Болниците са на второ място по консумация на енергия и производство на токсични отпадъци след тежката индустрия дори в развити страни като Швеция. Досега те се свързваха със спасяването на хора, но не и на околната среда. Швеция ще покаже първа, че двете цели могат да се съчетаят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване