03/27/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Регулирани цени на електроенергията - само за битовите потребители

Потребителите на електроенергия ниско напрежение да останат единствените, чиито цени се регулират от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предлага разпределителното дружество ЕВН. Останалите потребители могат да минат на свободния пазар, уточнява Калина Трифонова, член на управителния съвет на дружеството. Промените обаче трябва да се направят в Закона за енергетиката, който в момента се обсъжда от работна група.
Според сегашния закон защитени потребители са абонатите с 19.5 млн. лв. годишен оборот и до 50 души персонал, а всички останали фирми купуват ток на свободния пазар. Тази рамка обаче не е ефективна у нас, смятат от ЕВН. От дружеството изтъкнаха, че нямат възможност и права да проверяват абонатите си дали спазват изискването на закона. Регулираните цени на тока са по-ниски от тези на свободния пазар и компаниите предпочитат да останат в този сегмент, обясни още Трифонова. Дори има дружества, които след въвеждането на новите правила за работа на свободния пазар от април, се връщат обратно на регулирания, каза тя.
Според тях всяка компания трябва да си намери доставчик на електроенергия. Ако дружеството не може да се справи с това, ще има един доставчик от последна инстанция. Това дружество ще има задължението да осигурява ток на компаниите, докато успеят да си намерят по-добри условия. Последният доставчик ще продава енергията на по-високи цени, което ще послужи като стимул за клиентите му колкото се може по-бързо да си намерят други доставчици.
От ДКЕВР вече обясниха, че доставчик от последна инстанция може да бъде НЕК. Подобна компания трябва да е независима от всички останали, контрира Трифонова. Според нея такова дружество може да бъде определено след провеждане на конкурс за тази функция. От ЕВН дадоха пример с Австрия, където доставчик от последна инстанция са ЕРП-тата. В момента обаче свободният пазар там вече е развит дотолкова, че тези доставчици вече са без клиенти, обясни Йорг Золфелнер, регионален мениджър на ЕВН за България. От компанията отново предложиха страната ни да се присъедини към румънската електроенергийна борса, вместо да се създава българска структура. По този начин борсата ще стане значително по-ликвидна, каза Золфелнер. Идеята на правителството е на този етап борсата да работи единствено у нас, като софтуерът за нея вече е инсталиран в Електроенергийния системен оператор.
От ЕВН предлагат да се въведе и акциз за тока на битовите потребители. Средствата от налога да се акумулират в определен фонд, а парите да отиват за подпомагане на социално слабите при плащането на сметките, обясни Трифонова. В момента за битовите потребители акцизът е нулев, а компаниите плащат по 2 лв./мвт.
В момента бизнесът субсидира евтиния ток за бита, а ДКЕВР поддържа ниски цените на регулирания пазар. Ако предложението на ЕВН се приеме, ще се промени изцяло пазарната среда в България и това ще доведе до определяне на по-реални цени, каза още Трифонова.
Цените на тока у нас не са реални, защото се изкривяват от евтината електроенергия на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, твърди Золфелнер. Като пример за изкривяване в цените той обясни, че ЕВН продава ток на бизнеса през нощта по 18 лв./мвтч, а го купува от НЕК за около 72 лв./мвтч. Според Золфелнер е порочна практиката АЕЦ „Козлодуй“ да работи основно за регулирания пазар, за да се поддържат ниски цените за бита.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване