03/29/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Все още няма решение дали горивата да имат биосъставка

„Изваждането на биокомпонентата от горивата, за да поевтинеят те, все още не е окончателно решено, обсъжда се на експертно ниво“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му ефектът от тази мярка би бил не повече от 1 ст. от стойността на продукта.
Премахването на 4% биокомпонента автоматично означава 4% повече разходи за внос на суров петрол, който определя ставките на горивата. „Въз основа на стратегически документи м.г. поехме ангажимента пред ЕК да въведем това изискване (за определено съотношение между минерално и биогориво). Ние сме заложили използването на този процент. На тази основа бизнесмени са вложили пари в това, работниците разчитат на това, затова все още не е взето решение“, посочи министърът.
Работата по проекта „Набуко“ е на етап разпределение на капацитета на газопроводната система. „По отношение на „Южен поток“ са уточнени базовите трасета, а в следващата седмица или две ще се представят междинните резултати от прединвестиционното проучване“, съобщи още енергийният министър. По думите му от всички междусистемни връзки със съседните страни, които се изграждат в момента, най-напреднала е работата по интерконектора с Румъния. Изграждането на връзката с Гърция ще започне в края на 2012 г. За междусистемната връзка със Сърбия финансирането на българския участък е осигурено от ОПРР. Сега се разглеждат възможните трасета за свързване с Турция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване