03/29/11 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Посланик Исаков: Енергийните проекти са локомотив за българската икономика; Визите пречат на туризма

Посланикът на Русия в България Юрий Исаков. Снимка: Иван Атанасов

Интервюто с Юрий Исаков, посланик на Русия в България от 2008 г., е взето в Харманли от журналист и издател на местния вестник “Харманлийски новини” и сайта “Сакар нюз“, който го предостави и на e-vestnik. Пускаме го, независимо дали сме съгласни с твърденията в него, за да се види гледната точка и на руската страна за големите енергийни проекти в България. Ако читателят следи внимателно какво се излива в момента в медиите за АЕЦ “Белене”, посланикът повтаря основните тези за това колко е безопасна централата и колко икономически изгодна е за България. Утре ще продължим темата с оценките на един от най-опитните енергийни експерти у нас.
Юрий Исаков допреди да дойде в България е заемал длъжността посланик за специални поръчения на руското външно министерство. Занимавал се е с въпросите на енергийната сигурност.

Исаков е посетил две винарни „Терра Тангра” и „Малката звезда” в Харманли, където е взето интервюто. Във втората изба посланикът харесал някои вина, които отлежават в бурета от кавказки дъб и поръчал по 50 бутилки от всяка изба, когато бутилират това, което е дегустирал.

Посланик Исаков и съпругата му на пазара в Харманли. Снимка: Иван Атанасов

- Може ли онова, която се случва в Япония с тяхната атомна електроцентрала, да се повтори и в България след изграждането на АЕЦ Белене?

- Най-важното е, че повторение на онова, което се случва с атомната станция в Япония в Белене е принципно невъзможно. Този реактор е ново поколение, 3 плюс, при който има така наречената пасивна система на охлаждане. Какво означава това? Вие знаете, че в Япония най-главния проблем на атомната станция е, че не могат да охладят реактора, защото са излезли от строя различни източници на енергия и това е най-страшното. При реактора за Белене действа така наречената пасивна система на отвеждането на топлината. Освен това съществува още много нови технологични решения, които правят тази централа принципно, подчертавам тази дума, много по-безопасна от реактора на японската електроцентрала.
Покривът около ядрената зона предвиден да издържи удар на 400-тонен самолет. Представете си “Боинг 474″, ако той се блъсне директно в него, черупката ще издържи този удар. С две думи – повторение на ситуацията като тази в Япония е невъзможно.

- Смятате ли, че реализацията на трите енергийни проекта – АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и „Бургас - Александруполис” определят българо-руските отношения?

- Да. Реализацията им от една страна създава много сериозна основа за по-нататъшното развитие в нашите отношения, не само в икономиката, а и във всички области. Аз искам да наблегна и на този момент, че тези проекти са по-важни за България.
Със строителството на АЕЦ “Белене” България ще получи гарантиран източник на електроенергия, при това чиста енергия.
Вторият момент. България до изключването на два от реакторите на Козлодуй  традиционно изнасяше електроенергия в съседните страни. След спирането им на практика експорта се прекрати (б. р. - тук посланикът греши, износ пак има, а количеството на произведения ток в АЕЦ не е намаляло след спирането на блокове 3 и 4). При заработването на Белене на пълна мощност страната отново ще стане много силен износител на електроенергия.
Има спекулации, че тази енергия няма на кого да се продаде. Това не е така. Разчетите на европейски и други специалисти ясно показват, че търсенето на електроенергия в региона и на Балканите постоянно ще нараства и тя ще може да се купува от чуждестранни партньори.
И накрая третият момент, който мога да кажа, че е най-важният за България точно в този момент, когато ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване