03/31/11 12:12
(http://www.klassa.bg/)

Азиатските фондови пазари очакват тримесечен ръст

Reuters

Повечето азиатски пазари се покачиха в четвъртък, като се очаква да отбележат тримесечен ръст, въпреки усилената разпродажба на акции по-рано този месец след природните бедствия и катастрофи в Япония. Същевременно, котировките на йената предвещават тримесечен спад, в резултат на предвиждания, че Токио ще трябва да поддържа извънредно свободна парична политика, в продължение на много по-дълъг период отколкото Европа и Съединените щати.

Тревогите за влиянието на високите цени на петрола и храните върху ръста на световната икономика и мерките, предприети от централната банка за ограничаване на инфлацията, изтикаха на заден план притесненията от ядрената криза в Япония и размириците в Близкия Изток. Инвеститорите все още са предпазливи.

"Акциите слабо се покачват вследствие сделки на чуждестранни инвеститори, които продължават да купуват в сектори, считани за потенциално доходоносни", заяви Чунг Сеунг- пазарен анализатор в Mirae Asset Securities в Сеул.

Индексът MSCI MIAPJ0000PUS на акциите от азиатско тихоокеанския регион, без Япония, нарасна с 0,3% за деня и е на път да достигне 4,3% ръст през март, въпреки резкия спад след силното земетресение и вълните цунами в Япония на 11 март и последвалата тежка повреда в АЕЦ Фукушима, която остави извън строя много производствени предприятия.

За сравнение, световният индекс на капиталовите пазри MSCI MIWD00000PUS е почти без промяна за тримесечието, но се покачи с около 4% от началото на 2011 досега. Относителният спад в Азия се компенсира от силното покачване в началото на годината в основните индекси на САЩ и Европа, тъй като инвеститорският интерес постоянно се пренасочва от развиващите се пазари към вече големите и развити такива и обратно.

Инвеститорите на азиатските пазари вероятно ще трябва да решават, през следващите месеци,   дали да рискуват залагайки повече на Китай и на бързо развиващите се икономики в Азия или да се насочат към по-безопасните, но с по-ниска степен на възвращаемост пазари в развитите икономики, смятат анализатори.

Брутният вътрешен продукт на развиващите се пазари ще нарасне средно с 6,0% през 2011 и 2012 година, два пъти повече от този на развитите пазари, според икономисти от JPMorgan.

Японският индекс Nikkei N225 отбеляза спад от 2,6%. От началото март, той се е понижил с 9%, и е на път да отбележи най-ниската си месечна стойност от май 2010 година насам.. От началото на година индексът е спаднал с около 5%.

Доларът се търгуваше за 82.83 йени, отбелязвайки покачване от 9% спрямо рекордно ниското ниво за 76,25 йени от 17 март. Еврото се търгуваше за 117.16 йени, като отбеляза годишно покачване от 8%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване