03/31/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Инфлацията притиска потреблението у нас

Бавното възстановяване на пазара на труда и растящата инфлация ще са основните пречки пред набралото скорост в края на миналата година възстановяване на потреблението. Това е един от основните изводи за България в последния тримесечен анализ за Централна и Източна Европа на УниКредит. „Средностатистическото българско домакинство заделя една трета от разходите си за хранителни продукти, а още 15% за различни стоки и услуги, чиито цени са пряко свързани с тези на горивата”, се посочва в анализа. Освен натиск върху домакинствата, ръстът в цените на горивата поражда и опасения за конкурентоспособността на износа, тъй като икономиката ни използва почти 2.5 пъти повече енергия на единица БВП в сравнение със средното в ЕС, но тези опасения се смекчават от факта, че неефективното използване на енергия е по-скоро проблем на домакинствата, тъй като 2/3 от общото потребление на енергия е в този сектор.
На глобално ниво бизнес оптимизмът е помрачен от бедствието в Япония и ситуацията в арабския свят, пък посочват от Райфайзен банк интернешънъл (РБИ). “Бедствието в Япония вероятно ще има слаб забавящ ефект върху растежа, но са възможни негативни психологически последици върху еврозоната и съответно отлагане на инвестициите и потреблението”, смята Валентин Хофщетер, анализатор в РБИ. Най-големият риск е растящата цена на петрола поради обстановката в арабския свят. Инфлацията едва през втората половина на годината може да се очаква да намалее значително и да се задържи около 2% през 2012 г. Според очакванията на Райфайзен рисърч ЕЦБ ще повиши основния лихвен процент с 25 базисни точки на 7 април.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване