08/03/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Продажбите в еврозоната с плах ръст, потреблението у нас остава свито

Продажбите на дребно в еврозоната са нараснали с най-бърза скорост за последната една година през юни, показват данни на Евростат. Изненадващо високите стойности обаче се дължат изцяло на покачването на показателя в Германия. Според статистическата агенция на ЕС продажбите на дребно са нараснали с 0.9% на месечна база, като се очакваше да достигнат едва 0.5% спрямо спада от 1.3% месец по-рано. Това е най-високото им ниво от май 2010 г., когато се повишиха с 1.2 на сто.
На годишна база показателят се е понижил с 0.4%, а се очакваше да се свие с 1% спрямо спада от 1.8% за предходния период. Обемът на продажбите е с висока волатилност през последните месеци, като той нарасна през април и спадна през март. Като цяло трендът остава без промени и най-вероятно тази тенденция ще се запази.
У нас обаче тенденцията е отрицателна. Потреблението на хората продължава да остава свито, като през юни спадът е с 0.6 на сто спрямо месец по-рано. Така страната ни се нарежда на трето място по понижаване на продажбите на дребно в ЕС. За година продажбите на дребно са намалели с 0.8 на сто, което поставя България сред страните в общността на 11-о място по спад.
През юни в целия Европейски съюз е отчетен растеж от 0,7% на същия показател. През май продажбите на дребно и в 27-те държави - членки на Общността, и във валутния съюз намаляха с по 1.3 на сто, припомня Евростат. Потреблението в групата „Храни, напитки и тютюневи изделия“ се е увеличило с 0.9% в еврозоната и с 1% в ЕС през юни спрямо май. В нехранителния сектор е отчетен растеж от съответно 1% и 1.2%.
От страните - членки на ЕС, за които Евростат разполага с данни, продажбите на дребно са нараснали през юни на месечна база в 14 страни, намалели са в 6 и са останали непроменени в Ирландия. Най-голям месечен ръст на продажбите на дребно през юни е регистриран в Германия (6.3%), следвана от Латвия (3.3%), Швеция (3%) и Австрия (2.4%). Спрямо май най-сериозно понижение на показателя регистрират Румъния (-1.3%) и Белгия (-1%).
Спрямо година по-рано обаче продажбите в групата „Храни, напитки и тютюневи изделия“ са намалели с 0.2% в еврозоната и с 1.1% в целия ЕС. Евростат не отчита изменение на продажбите на дребно в нехранителния сектор в еврозоната през юни. За Общността обаче е регистриран растеж от 1%.
Най-голям годишен ръст на продажбите на дребно през юни е отчетен в Люксембург със завидните 12.4 на сто, следван от Литва (7.1%), Латвия (5.4%) и Франция (4.6%). Статистиката показва, че най-голям спад спрямо година по-рано има в Испания (-8.3%), Румъния (-8.2%), Португалия (-5.9%), Белгия (-4.3%), Малта (-4.2%) и Словакия (-4.2%).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване