03/31/11 19:25
(http://www.klassa.bg/)

Службите за сигурност увеличили произвола при използването на СРС

Службите за сигурност увеличиха произвола в използването на СРС, с което грубо потъпкват правото на живот и лична свобода на гражданите в България. Това обяви вчера ръководството на Българския хелзинкски комитет (БХК), което представи доклада за дейността си през 2010 г.
Основната констатация на правозащитниците е, че се влошава тенденцията за безконтролно подслушване, следене на личната кореспонденция и произволната употреба на сила върху хората. Като посегателство над независимостта на съдебната власт бе отчетена практиката на вътрешния министър Цветан Цветанов да критикува и обвинява магистратите при всяко тяхно решение, неприемливо за МВР.
През 2010 г. БХК регистрира и рекорден брой осъдителни присъди срещу България, произнесени от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Те са осем. "По четири от тях действията на органите на реда са довели до смъртта на потърпевшите, а в останалите случаи е констатирано брутално насилие", уточни зам.-шефът на организацията Маргарита Илиева. По повод на тройното увеличение на използваните от службите специални разузнавателни средства Илиева припомни констатацията на главния прокурор Борис Велчев от началото на февруари, че 99% от всички искания за СРС се одобряват от съда, което според нея говори, че задължителният съдебен контрол е по-скоро формален.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване