04/01/11 10:02
(http://e-vestnik.bg/)

Софийският университет затваря символично засега. Правителството отстъпи устно

Проф. Иван Илчев. Снимка: СУ

На извънредно заседание Академическият съвет реши да затвори вратите на Алма Матер символично до заседанието на Министерски съвет в сряда, когато изпълнителната власт в лицето на премира е поела ангажимент да реши проблема в полза на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Чувствам се в известна степен в ролята на римския император Нерон, който е свикал римското население на най-хубавото през последните години гладиаторско сражение с диви зверове, с най-добрите тракийски гладиатори. На арената ще хвърчат откъснати ръце, крака, ще се лее кръв. Искам да ви кажа, че това за съжаление няма да стане. Благодарение на новонастъпили обстоятелства – след разговора, който проведохме и снощи, и сутринта с министър-председателя и с министрите на образованието и на културата и председателя на Народното събрание, ясно е, че въпросът ще се преразглежда“, каза на пресконференция ректорът проф. Иван Илчев.

В случай, че Министерският съвет не вземе решение, което да е съобразено с европейската традиция на уважение към образованието и науката и елитните университети, ще се проведе извънредно заседание на Академическия съвет, на което да се обсъди привеждането в действие на решението на Академическия съвет от 30 април 2011 г. за преустановяване на дейността на университета, съобщиха още от учебното заведение.

Ботаническата градина в Балчик. Снимка: СУ

Университетът очаква да му бъде оставено управлението на ботаническата градина.  “Никой от нас не протестира срещу решението на ВАС. То е ясно като бял ден, че градината е публична държавна собственост, така както е и сградата на университета. Но въпрос на държавническо чувство е, и това е записано в закона, когато тя е отстъпена за управление на друга организация и се управлява добре, няма никакви основания да й бъде отнета“, каза проф. Илчев.

Според него за Софийския университет са важни и средствата, които постъпват от таксите за посещение на ботаническата градина. “Те ни позволяват да поддържаме нея и останалите си ботанически градини“. Миналата година от такси са събрани 850 000 лева, а почти същата сума е отишла за разходи за поддръжка и инвестиции.

Междувременно студенти от Биологически факултет ще тръгнат на шествие до Ботаническата градина в Балчик, където ще провеждат временно учебните си занятия. Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. под ръководството на акад. проф. Д. Йорданов и оперативното управление на Н. Минчев.

Общата й площ е 196 дка, от които: паркова част - 61 дка; градина, приспособена за посещения на хора с увреждания - 11 дка; оранжерии - 500 кв. м. Градината е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти. Известна е с колекцията си от сукуленти и кактуси, в която са включени около 600 вида, а експозицията на открито от кактуси и сукуленти, разположена на площ от около 1 дка, е втората по рода си в Европа след тази на Монако.

Общият брой на растителните видове в колекциите е около 3000. Градината е национален спасителен център за редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция, член на Световния съвет на ботаническите градини, член на Европейската мрежа за обучение и екология в ботаническите градини.

По-късно от университета съобщиха, че на среща между ректора проф. Иван Илчев и министрите на културата – Вежди Рашидов и на образованието, младежта и науката – Сергей Игнатов е постигнато съгласие двамата министри да предложат на Министерския съвет да гласува отмяна на решението от май миналата година. При приемане на това решение да бъде подписан договор за сътрудничество между институциите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване