04/01/11 10:02
(http://e-vestnik.bg/)

Софийският университет затваря символично засега

Проф. Иван Илчев. Снимка: СУ

На извънредно заседание Академическият съвет реши да затвори вратите на Алма Матер символично до заседанието на Министерски съвет в сряда, когато изпълнителната власт в лицето на премира е поела ангажимент да реши проблема в полза на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„Чувствам се в известна степен в ролята на римския император Нерон, който е свикал римското население на най-хубавото през последните години гладиаторско сражение с диви зверове, с най-добрите тракийски гладиатори. На арената ще хвърчат откъснати ръце, крака, ще се лее кръв. Искам да ви кажа, че това за съжаление няма да стане. Благодарение на новонастъпили обстоятелства – след разговора, който проведохме и снощи, и сутринта с министър-председателя и с министрите на образованието и на културата и председателя на Народното събрание, ясно е, че въпросът ще се преразглежда“, каза на пресконференция ректорът проф. Иван Илчев.

В случай, че Министерският съвет не вземе решение, което да е съобразено с европейската традиция на уважение към образованието и науката и елитните университети, ще се проведе извънредно заседание на Академическия съвет, на което да се обсъди привеждането в действие на решението на Академическия съвет от 30 април 2011 г. за преустановяване на дейността на университета, съобщиха още от учебното заведение.

Ботаническата градина в Балчик. Снимка: СУ

Университетът очаква да му бъде оставено управлението на ботаническата градина.  “Никой от нас не протестира срещу решението на ВАС. То е ясно като бял ден, че градината е публична държавна собственост, така както е и сградата на университета. Но въпрос на държавническо чувство е, и това е записано в закона, когато тя е отстъпена за управление на друга организация и се управлява добре, няма никакви основания да й бъде отнета“, каза проф. Илчев.

Според него за Софийския университет са важни и средствата, които постъпват от таксите за посещение на ботаническата градина. “Те ни позволяват да поддържаме нея и останалите си ботанически градини“. Миналата година от такси са събрани 850 000 лева, а почти същата сума е отишла за разходи за поддръжка и инвестиции.

Междувременно студенти от Биологически факултет ще тръгнат на шествие до Ботаническата градина в Балчик, където ще провеждат временно учебните си занятия. Университетската ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. под ръководството на акад. проф. Д. Йорданов и оперативното управление на Н. Минчев.

Общата й площ е 196 дка, от които: паркова част - 61 дка; градина, приспособена за посещения на хора с увреждания - 11 дка; оранжерии - 500 кв. м. Градината е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични екзоти. Известна е с колекцията си от сукуленти и кактуси, в която са включени около 600 вида, а експозицията на открито от кактуси и сукуленти, разположена на площ от около 1 дка, е втората по рода си в Европа след тази на Монако.

Общият брой на растителните видове в колекциите е около 3000. Градината е национален спасителен център за редки и застрашени видове по Вашингтонската конвенция, член на Световния съвет на ботаническите градини, член на Европейската мрежа за обучение и екология в ботаническите градини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване