04/03/11 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания е европейски лидер в родителския контрол на интернет

Софтуерните програми, чрез които родителите могат да контролират съдържанието в т.нар. интерактивен интернет Web 2.0 (социални мрежи и блогове), са почти неефективни. Тези данни бяха публикувани в специалния доклад от януари т.г., изготвен от Европейската комисия, EUKidsOnline.
Оказва се, че почти 84% от тестваните програми дават възможност на родителите да блокират определени интернет страници. Но това не се отнася за социалните мрежи – там ефективността при филтрирането на интерактивния интернет е значително по-малка. Едва една четвърт от родителите използват контролиращ софтуер и реално са запознати с опасността от липсата на родителски контрол в мрежата.
Тъжната статистика е, че 28% от родителите филтрират съдържанието на сайтовете, а едва 24% следят това, което правят децата им в интернет. Между страните - членки на ЕС, съществуват огромни разлики в контрола на уебсъдържанието. Във Великобритания 54% от родителите знаят какво правят децата им в мрежата, а в Румъния - само 9%.
Освен това много малък брой продукти са в състояние да филтрират съдържания в интернет, които се свалят чрез мобилни телефони или игрални конзоли. Обезпокоително е, че 25% от европейските деца влизат в мрежата именно чрез мобилния си телефон, тоест всяко четвърто дете в ЕС е изложено на опасността да попадне на неподходящо за възрастта му съдържание.
Проучването установи, че дори родителите да използват даден софтуер за достъп до подходящи за децата им съдържания, остава поне 20-процентов шанс да останат достъпни уебсайтове, които съдържат неподходящи материали. Освен това понякога родителите трудно могат да се ориентират за съдържащите се в сайтовете материали само по името на програмата, защото често имената са подвеждащи.
В доклада на ЕК се посочва, че 70% от анкетираните родители са споделили, че разговарят с децата си за заниманията им в интернет. 58% от тях признават, че винаги са наблизо, когато децата им ползват интернет. Повече от половината от родителите са активни и съветват децата си относно поведението им спрямо други онлайн потребители (56%), а 52% разговарят с тях на теми, които са им непознати и могат да ги стреснат.
Резултатите от проучването провокираха многобройни дискусии в ЕК и в ресорните звена. От комисията заявиха, че в рамките на програмата на ЕС „Сигурен интернет" ще бъде финансирана проверка на софтуера за родителски контрол на всеки 6 месеца до края на 2012 г. Програмата „Сигурен интернет“ стартира през 2006 г.
Тя е разделена на две групи – анализ на съдържанието на сайтовете за деца до 10- и над 10-годишна възраст. На 8 февруари ЕК отбеляза Ден на сигурния интернет, организирайки многобройни събития в училища и младежки центрове в цяла Европа. В помощ на родителите работи сайтът www.yprt.eu/sip, който ще ги ориентира за начините да контролират достъпа на децата им до определени мрежи.
Много малък брой продукти са в състояние да филтрират съдържания, които се свалят чрез мобилни телефони или игрални конзоли.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване