04/04/11 13:58
(http://www.klassa.bg/)

Ледниците се топят 100 пъти по-бързо, отколкото през последните 350 г.

Световните ледници се топят до 100 пъти по-бързо, отколкото във всеки един момент от последните 350 години, показва ново изследване, цитирано от „Дейли мейл“.
Изследването е водено от проф. Нийл Гласър от Университета на Абъристуит, Великобритания . Учените анализирали скалните останки от ледниците по планините в Патагония, за да разберат колко големи са били те в миналото и какво количество лед се е разтопило. След края на малката ледникова епоха в Патагония в средата на 17-и век, 270-те ледници, които сега покриват район от около 1 кв. км, са изгубили повече от 600 кубични километра лед. Тъй като водата е по-плътна от леда, това е равно на около 540 куб. км. вода. За същия период температурите са се повишили с около 1,4 градуса по Целзий в този регион. „Ледниците са изгубили много по-малко лед в периода допреди 30 години, отколкото се смяташе досега. Истинската опасност е, че през последните 30 г. темпът на топене се е ускорил до 100 пъти над дългосрочната средна стойност, което е плашещо“, обясни проф. Гласър.
Ученият, който е работил заедно с изследователи от Университета на Ексетер и Стокхолмския университет, обясни още, че южноамериканските ледници са на подобни географски ширини в южното полукълбо като Алпите в северното. Ледниците в Алпите също се отдръпват и вероятно губят лед много по-бързо, отколкото учените предполагат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване