04/05/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Мощна хакерска атака срещу Epsilon удари Citigroup

Имена и имейли на клиенти на финансовата компания Citigroup Inc и други големи американски компании, както и на студенти от американската образователна организация College Board, останаха незащитени след мащабната кражба на данни при хакерска атака срещу агенцията за онлайн маркетинг Epsilon, съобщи Ройтерс.
След атаката в края на миналата седмица, която може да се окаже най-голямата в американската история, много компании, работещи с Epsilon, побързаха да предупредят своите клиенти през почивните дни, че част от данните им могат да се окажат в ръцете на хакерите. Epsilon изпраща над 40 милиарда имейла с реклами и оферти на хора, които се регистрират в уебсайтове или дават адресите си, докато пазаруват онлайн.
Веригата магазини Walgreen, технологичната компания TiVo Inc, операторът на кредитни карти Capital One Financial Corp и телешопинг компанията HSN Inc добавиха имената си в списъка, който включва и някои от най-големите американски банки. Сред тях се оказаха и американската компания Target, собственик на верига магазини за търговия на дребно, както и хотелските вериги Marriott и Hilton Hotels. В петък втората по големина банка в САЩ JPMorgan Chase & Co и най-големият оператор на супермаркети Kroger Co обявиха, че някои от техните клиенти са станали жертва на атаката срещу Epsilon. Според изявленията на компаниите и техните имейли до клиентите, не са откраднати номера на кредитни карти и номера на социални осигуровки, а само имейл адресите на клиенти. Властите вече започнаха разследване, но засега не е ясно колко хора може да са засегнати от хакерската атака.
Преди три години бе извършена една от най-големите кражби на лични данни в американската история, след като хакери атакуваха Heartland Payment Systems – компания, която обслужва транзакциите на доставчиците и компаниите, издатели на кредитни карти. Тогава известният хакер Албърт Гонзалес, който заедно със своите съучастници открадна номерата на над 40 милиона кредитни карти, получи присъда от 20 години затвор.


Пробивите ще зачестяват, предупреди Symantec

Кибератаките ще представляват все по-голяма заплаха за компаниите по света тази година, след като червеят Stuxnet удари иранската ядрена програма през 2010 г. Това предупреди компанията за антивирусен софтуер Symantec Corp вчера, цитирана от Ройтерс. Целенасочените хакерски атаки са все по-успешни, тъй като потребителите избягват да отварят подозрителни линкове в спам имейли, но отварят файловете, които идват от на пръв поглед сигурни източници. Според компанията кибератаките са нараснали с 93% през 2010 г. в сравнение с предишната година, улеснени от разпространението на съкратени интернет адреси. Социалните мрежи все по-често се използват от хакерите заради нарастващата им популярност сред интернет потребителите. Атаките срещу водещите мобилни платформи също се очаква да нараснат след 42-процентното увеличение миналата година, убедени са от Symantec.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване