06/12/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Хакерска атака срещу МВФ, последиците - неизвестни

Международният валутен фонд (МВФ), в който членуват 187 страни, е станал поредната жертва на опасна хакерска атака, съобщи Ройтерс. С инцидента се е заело Федералното бюро за разследване, като последиците от него все още не са ясни. Знае се обаче, че атаката е станала преди няколко месеца, т.е. още преди разразилия се сексскандал с шефа на финансовата институция Доминик Строс-Кан, посочва „Блумбърг“.
Хакерите са успели да изтеглят съобщения от електронната поща и други документи, а мениджмънтът на МВФ е разбрал за нападението едва миналата сряда. Служителите са били уведомени за атаката по електронната поща. "Миналата седмица засякохме някои съмнителни прехвърляния на файлове и последвалото разследване установи, че един компютър е бил заразен и използван за достъп до някои от системите на фонда", пише в имейла.
Целта на проникването в сървърите е била да бъде инсталиран софтуер, който да създаде „дигитално вътрешно присъствие”. Подобна програма би могла да даде огромно количество икономически данни, които са тайна, конфиденциална информация за финансовото състояние на държавите членки, както и данни за преговорите, които се водят за подпомагане на закъсали страни като Гърция, Португалия и Ирландия. На базата на тази информация МВФ изработва препоръките си за стабилността на определени валути, подкрепя международната търговия и помага на страните в случай на криза. Според един от служителите във финансовата институция, цитиран от „Ню Йорк таймс“, в много страни информацията от системата на фонда може да стане "причина за избухването на бомба".
Все пак говорителят на фонда Дейвид Холи побърза да успокои страстите и съобщи в събота, че фондът работи напълно нормално въпреки атаката. По думите му тече задълбочено разследване на инцидента. „Няма причина да се вярва, че е била открадната лична информация с цел да се извършват измами”, посочи говорителят.
"Било е насочена атака“, пък заяви Том Келерман, технологичен директор в консултантската компания AirPatrol и член на борда на организацията Международен алианс за защита на кибернетичната сигурност (ICSPA). Според него кодовете, използвани в хакерския софтуер, показват, че той е изработен конкретно за атака срещу МВФ. От своя страна представител на Световната банка е заявил пред Ройтерс, че връзката между системите на двете финансови институции са били прекъснати от съображения за сигурност макар, че не разменяли никаква „чувствителна информация“. Атаката е дело на държава, опитваща се да открадне важна информация за основни стратегии на МВФ или просто да злепостави организацията, пък предполага Джеф Мос, съветник на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Даже според експерта са възможни атаки и срещу други големи институции.
Припомняме, че само преди няколко седмици хакери призоваха за атака в системата на МВФ заради драконовските мерки за икономии, които фондът изисква от закъсалата Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване