04/06/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Васил Божков изложи като свое изкопаното от тракийските могили + фотогалерия

Сребърна глава на овен с позлата, III-I век пр. н. е. - също безценен експонат. Снимка: Булфото

Интересни неща се случиха за 2 седмици, откак Васил Божков откри изложба в Националния исторически музей със свои златни антики.

За това време в страната са арестувани, задържани за кратко или им е направен обиск общо 85 колекционери, основно нумизмати и хора, които събират дребни антики с ниска стойност, най-често глинени и др. предмети, съдове. Това са пресметнали нумизмати, които често стават жертва на акции на полицията.

Докато полицията тършува и конфискува евтините монети на нещастниците из цялата страна, едрият колекционер Божков представа златни съкровища на стойност поне 30-40 млн. евро, в залите на Националния музей. Това е само малка част от колекцията му, която се оценява разтегливо от около 100 до над 200 млн. евро. В колекцията му (виж снимките) има уникати като златни венци на тракийски владетели, златни маски и предмети като от Панагюрското златно съкровище. Може вече да се каже, че неговата колекция със тракийско злато е по-богата от тази на Националния исторически музей.

Какво впечатлява в изложеното от Божков? Всички ценни предмети са от разбити тракийски могили в България. Те са датирани и описани от проф. Маразов, най-известния български траколог. За никого няма съмнение, че са изкопани у нас. По точно това са национални ценности, окрадени от иманяри и продадени после на Васил Божков. Самият той в интервю за в. „Труд” през 2006 г. заяви: „Купувам от хора, които купуват от иманяри”. Кратко и ясно самопризнание.

Никой досега не го е разпитал от кого купува, как. Защото продажбата на такива предмети се наказва от Наказателния кодекс със затвор до 3 г. и глоба до 10 000 лв. Отделно Законът за паметниците на културата наказва с глоба до 5000 лв. човек, който не съобщи за намерен подобен предмет в едноседмичен срок. Божков е намерил доста предмети за последните 6-7 години, барем някоя друга глоба да му бяха друснали, като не го разпитват как си трупа богатството.

Напоследък някои вестници пускат подадени им PR-съобщения, че Божков купува антиките си от богати колекционери в чужбина. Дори жълти вестници разпространяват слухове, пускани от хора около Божков, как той се пазарил с еди кой си богаташ в чужбина да му продаде един или друг предмет. Тиражират се и версии, че Божков купува предмети на аукциони в Европа. Дори с такива документи узаконява колекцията си. Възможно е, но досега на обществото не е показано нищо в това отношение, освен откъслечни изявления на Божидар Димитров, че с колекцията на Божков всичко е законно.

Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: Булфото
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване