04/07/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

Дянков: Интересите на България са напълно защитени

Интересите на България в проекта „Белене“ са напълно защитени, заяви пред БНТ от САЩ министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков. Той отрече да е в конфликт с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според Дянков подписаният от шефа на НЕК анекс 12 към договора за АЕЦ „Белене“ не задължава България да строи атомната централа. Трайков е страстен защитник на българската позиция, както обаче и Красимир Първанов, както самият аз, както и премиерът. Нормално е в тежка тема от време на време да изникват и бурни страсти, но няма нужда от истерии. Споразумението е важно за България, иначе на 31 март изтичаше срокът и можехме да влезем с руската страна в арбитраж, уточни Дянков.
Трайчо Трайков не пое отговорност за съдбата на АЕЦ „Белене", а аз я поех, коментира пред bTV шефът на НЕК Красимир Първанов подписания във вторник анекс с „Атомстройекспорт". Часове след като той подписа във вторник договора, министър Трайков го обвини, че предава националните интереси, и се закани да го уволни. В сряда обаче зад Първанов застана Бойко Борисов. Премиерът отправи последно предупреждение към икономическия министър.
Първанов призна, че ако до 1 юни 2011 г. не се подготвят и парафират договорите за окончателното споразумение с „Атомстройекспорт", пак може да има арбитраж. Според него Трайков просто не е искал да поеме отговорност, затова се наложило самият той да я поеме и да сключи договора. Според Първанов България все още няма никакви точни сметки каква е окончателната цена за АЕЦ „Белене".
Ще бъде направен опит енергийният министър Трайчо Трайков да бъде уволнен, за да не пречи на правителството да си прави схемите по проекта „Белене", прогнозира лидерът на СДС Мартин Димитров. Явно Трайков има повече национална отговорност от останалите хора. Вместо шефът на НЕК да е уволнен, Трайков е с последно предупреждение, каза Димитров. Според синия лидер със сигурност Първанов е имал санкция от премиера да подпише документите. Бързането за подписването на документите от страна на правителството било заради новите изисквания за безопасност на ЕС, които щели да направят проекта „Белене" невъзможен.
За самия Трайчо Трайков по-добре ще е да си подаде оставката и да се оттегли с достойнство, заяви по Нова тв бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Правителството работи на две различни писти. Има близък кръг, който знае какво се случва, и един външен кръг, който очевидно не разбира. На Трайков са му направили един капан, за да го изхвърлят от управлението и да го направят смешен, коментира още Димитров.
Няма разцепление в кабинета заради скандала с анекса към договора за строежа на АЕЦ "Белене". Това заяви шефката на парламента Цецка Цачева по ТВ7 вчера. По думите й към този момент няма постъпило искане от Министерския съвет за промяна на състава на кабинета и смяна на министри няма да има. Цачева заяви още, че не смята, че премиерът Борисов е подведен за развитието на преговорите за „Белене“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване