04/07/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Искров предлага Димитър Костов за втори мандат като подуправител

Управителят на БНБ Иван Искров внесе вчера в Народното събрание предложение за избор на подуправител на БНБ - ръководител на управление "Банково", съобщиха от централната банка. Предложението е да бъде преизбран Димитър Костов, който в момента заема тази длъжност, но мандатът му изтича. Като свои мотиви Искров посочва, че Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и финансовата общност в нашата страна, но и от партньорите на БНБ от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ), МВФ, институциите от групата на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и др.
Очаква се предложението да бъде гласувано най-рано следващата сряда. Мандатът му изтича през юни.
Димитър Костов е член на Управителния съвет на БНБ и подуправител, ръководител на управление „Банково”, от 11 юни 2005 г. Преди да заеме тези длъжности, той е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на търговска банка „Алианц България” АД. През годините е бил изпълнителен директор на „Централна кооперативна банка” АД, член на Пленарния съвет на БНБ, управител за България в Световната банка. Той беше министър на финансите в правителството на Жан Виденов (1994-1996 година), когато България преживя хиперинфлация, а един долар се разменяше за близо 3000 лева. Бил е и заместник-министър на финансите в правителството на Димитър Попов, когато финансов министър беше сегашният лидер на ДСБ Иван Костов.
Понастоящем Димитър Костов е председател на Съвета на директорите на „Монетен двор” ЕАД и на Националния съвет за платежни системи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване