04/10/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Клиничните пътеки отпадат постепенно

От следващата година болниците да се финансират само чрез фиксирани бюджети, а не по клинични пътеки. Това предложи в Сандански здравният министър Стефан Константинов. Той обясни, че бюджетите ще се определят на исторически принцип, като се определят на база на изразходваните през миналата година средства от болниците. Константинов обяви още, че през 2012 г. няма да могат да се въведат диагностично свързаните групи и тя ще бъде преходна. Предвижда се през следващата година клиничните пътеки да отпаднат като метод на заплащане, но да съществуват като алгоритъм на лечение. Болниците ще получат бюджети, които са фиксирани, и сами ще определят как да ги изразходват. Така според Константинов те ще спестят средства от извършването на излишни дейности. Здравният министър коментира още, че в няколко университетски болници ще бъде въведена пилотно системата за диагностично свързаните групи, за да се види къде са грешките й. Закупуването на системата ще бъде от Австралия. Тя ще бъде преведена на български език и ще бъдат обучени кодировчици.
По отношение на частните здравни фондове Константинов обясни, че ще могат да се конкурират с НЗОК и с публичните средства едва когато здравната вноска се повиши на 12%. От МЗ представиха и резултатите от проверката за спазването на правилата за избор на екип. Според тях само пет болници са нарушили правилата. Това са Първа градска болница, „Царица Йоанна“, ИСУЛ в София, болница "Свети Георги" в Пловдив, многопрофилната болница в Благоевград и онкодиспансерът в Шумен. Константинов обяви, че най-честите нарушения са вземане на пари над допустимите в наредбата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване