04/12/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите не знаели за махането на клиничните пътеки

Идеята да се премахнат клиничните пътеки като метод за финансиране на болниците през 2012 г. и те да останат само на бюджетно финансиране не е обсъдена с парламентарната група на ГЕРБ. Това заяви вчера пред „Дарик“ председателят на комисията по здравеопазване в Народното събрание Десислава Атанасова. По думите й има политическо решение за въвеждането на системата на диагностично-свързаните групи, но не и за начина, по който това ще се случи.
Според д-р Бойко Пенков от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване от 7% до 30% ще се увеличат разходите за болнична помощ, след като се въведе системата на диагностично-свързаните групи.
Здравният министър Стефан Константинов лансира на 9 април идеята 2012 година да е преходна и лечебните заведения да не се отчитат чрез клиничните пътеки, а да получават фиксирани бюджети. По думите му било възможно от 1 януари догодина диагностично-свързаните групи да бъдат приложени пилотно в няколко болници в страната – общински, университетски и др. Подобно на тази година лечебните заведения щели да работят с фиксирани бюджети на база преминали болни, брой пътеки, по които работят и т.н. Според здравното министерство в рамките на тези бюджети обаче болниците ще имат по-голяма свобода да лекуват. Константинов обясни, че клиничните пътеки щели да останат като алгоритъм за лечение, от който лекарите да се ръководят. По преценка на специалистите обаче можело да не се извършва пълният набор от дейности, ако не е нужно, или да се работи над дейностите, заложени в пътеката. Експерти коментираха обаче, че все още не е ясно какъв ще е стимулът на болниците да извършват повече от дейностите, заложени в пътеката, при положение че са ограничени от фиксираните бюджети.
За разлика от клиничните пътеки при диагностично-свързаните групи освен основните заболявания ще се лекуват и придружаващи, обясниха при представянето на идеята от здравното ведомство. Пак в събота експертът в министерството Ивайло Ваклинов добави, че срещу 298 клинични пътеки сега стоят 400 базови групи заболявания в диагностично-свързаните групи. С подгрупите към тях заболяванията стават 700.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване