04/12/11 21:17
(http://e-vestnik.bg/)

Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите…

Отдавна се каня да опиша как у нас се установява някакъв режим на клептокрация… И все отлагам, защото не ми е по силите. Човек не може да обхване необхватното.

Но новините напоследък ме подтикнаха поне да разкажа няколко истории, в които се забелязват едни и същи скандали за собственост, едни и същи похвати, съдебни спорове, използване на медиите и на държавни институции. Случка след случка, които на пръв поглед не са свързани помежду си, а като погледне човек назад, изведнъж прави връзки, вижда общото… Нека читателят сам си прави изводите от прочетеното по-надолу.

Разправиите за вестниците “Труд” и “24 часа”

между техните собственици в последните седмици са малък детайл от особеностите на българския бизнес. Най-характерна негова черта е надлъгването със съда и прехвърляне на акции и дялове с разни финтове – кой да вземе мажоритарните права върху кокала. Българският бизнес измисля такива номера, че години наред различни инстанции на съда дават противоречиви и взаимоизключващи се решения. Сигурно така ще е и със собствениците на “24 часа” и “Труд”.

Но там случаят е сравнително ясен – от една страна двама души (Донев и Павлов) са дали повече пари, а от друга (Грозев и австриец) са дали по-малко, но са искали тарикатски да станат партньори наравно с тоя, който е дал повече. Той пък ги използвал като фасада да преговарят с германците и да купят заедно двата вестника, а после ги прекарал с разни законни финтове и ги направил дребни акционери. Е, нека се разправят. Но поне при тях е ясно кой колко е дал и в крайна сметка ще си разпределят дяловете със или без помощта на съда.

Ако си спомня някой, Любомир Павлов беше шеф на надзорния съвет на Общинска банка, който беше избран на този пост с гласуване в столичния общински съвет. И след 4 години си тръгна оттам като акционер - след като променял устава, вкарвал акционери и т. н., той съвсем законно стана съдружник в банката. А заради неговия устав общината не можеше да управлява собствеността си, въпреки че имаше над 65% от капитала…

Сегашната случка с “Труд” и “24 часа” е нищо на фона на българския бизнес. Има и далеч по-заплетени спорове за собственост, има и откровени кражби, измами… И истината не може да се установи с години. Забелязва се тенденция някои т. нар. предприемачи да използват мудността на съда и държавни институции като БНБ (а може би не само мудността) и така да придобиват цели фирми и банки. Практиката продължава вече над 15 години, станала е утвърдена дотам, че в България може да се говори за установяване на някакъв режим на клептокрация и плутокрация.

Клептокрация зувчи много елегантно. Някои ще кажат, че всъщност става дума за обикновени крадци - последователни, упорити, чиято основна дейност е да измислят постоянно законни и полузаконни начини да откраднат нещо.
А плутокрация – това е власт на забогателите от властта. В България могат да се дадат много примери на плутократи – като извади човек списъка на почти всички министри от 1990 г. насам и проследи кой къде живее сега и какво е материалното му благополучие, ще види, че това са хора забогатели от властта, а не от служба на хората. Плутократи. За по-просто може да се каже – корумпирани. Или - обикновени рушветчии…

Но, майната им на понятията. Нека се научим да четем новините…

Медии и скандали между собственици

В момента в съда и пред медиите тече още една шумна разправия за собственост между акционери – за “Петрол холдинг”, който включва най-голямата фирма за търговия с горива у нас, имоти, фирми, футболен клуб, дори малка авиокомпания.

“Ти от Денис ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване