04/14/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Продължение - виж “Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите…

Тримата собственици на “Петрол холдинг” отляво надясно - Митко Събев (47,5%), Денис Ершов (47,5%) и Александър Мелник (5%). Снимки: Булфото

Фактите в следващите истории са известни, извлечени от документи, официални изявления и интервюта, потвърдени многократно, повечето са съобщавани на парче в медиите и за тях има съдебни решения. Но… някак премълчавани без коментар в същите тези медии. И така в обществото, чрез медийна подкрепа, с ореол на почтеност и бизнеселит се сдобива клептокрацията… Нека читателят си прави сам изводите, аз само поставям по някой акцент тук и там.

Как наш Митко се бъзика с другите двама акционери в “Петрол холдинг”

От месеци насам медиите се изпълват с новини от сблъсъка между собствениците на “Петрол холдинг” Денис Ершов (47,5%), Александър Мелник (5%) от една страна и Митко Събев (47,5%) от друга.

Битката се води в прокуратурата, съда, агенцията по вписване и др., но главно в медиите. Неотдавна имаше скандал в централата на холдинга в София, когато старата охрана не пуснала новата охрана, дошла и полиция… Това във вестниците на Делян Пеевски беше представено така, че Алексей Петров превземал “Петрол холдинг”, негова била охранителната фирма. Колко е сладко да се пишеш жертва на мутрата Петров. И да си обжалваш в съда, горивата и парите да си текат, докато съдът се бави и се мъчи да разбере в какво точно са го забъркали…

Вестник “Капитал” мъдро се дистанцира от спора, като пише, че “Кой е крив и кой е прав е трудно да се прецени … И двете спорещи страни публично си контактуват единствено чрез подадени за вписване в Търговския регистър документи, изпълнени с взаимни обвинения за фалшифициране.”

Но, ако погледне човек тези документи, по точно исканията, ще види, че прекараният е по-скоро Денис Ершов, а не Митко Събев. И руснакът е дошъл в България да си спасява кокала, който му се изплъзва от устата.

Откъде може да се направи този извод? Ершов протестира и внася документи в прокуратурата, съда, агенцията по вписвания по един основен въпрос - научил е с около година закъснение, че е променен уставът на холдинга му. Много важна промяна – решения могат да се взимат само с гласовете на 2/3 от акционерите. Какво значи това? Собствениците са трима – Ершов 47,5%, Събев 47,5% и Мелник 5%. Тоест могат да решават само тримата, тъй като никой няма 2/3 от гласовете при взимането на решения на акционерите. Защо му е на Ершов да се променя така устава, че да се взимат решения с 2/3 от гласовете? Нещо като патова ситуация – ако съдружниците имат различни решения по един или друг въпрос, без съгласието на тримата, да не може да се вземе нито едно решение.

Ершов, както е известно, живееше в чужбина и рядко идваше тук. През 2000 г., по време на правителството на Костов, беше изгонен от страната като мафиот, заедно с Майкъл Чорни. После съдът отмени тази забрана и му разреши да се връща.

Митко Събев получава подарък икона като бос на футболния клуб “Черноморец”. Снимка: Булфото

Ершов оспорва промяната в устава на “Петрол холдинг”, която е гласувана на общо събрание декември 2009 г., без той да е присъствал. За нея според документите е гласувал и се е подписал другият съдружник Александър Мелник с 5-те процента. Той в протокола е вписан като представляващ Ершов и се е подписал и за него за това решение. Тоест решението е взето единодушно.

Да, но днес и Мелник, и Ершов твърдят в документи пред агенцията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване