04/12/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Космически застой заплашва Русия

50 години от първия полет в Космоса
Юрий Гагарин в космическия кораб “Восток 3КА-2″ на 12 април 1961 г. около два часа преди излитането. Снимка: Космонавтика

Петдесет години след обиколката на Юрий Гагарин в орбита около Земята, потомците на съветския космически кораб, с който летя той, все още са източник на гордост и печалби за Русия, но според критици космическата програма на страната изпада в застой. Русия, която сега чества първия си космически полет, извършен на 12 април 1961 г., върви към още едно важно събитие: след спирането на американската програма за космически совалки тя ще е единствената държава, която е в състояние да извършва пътувания до Международната космическа станция (МКС). Това поставя в особено положение страната, записала в историята редица първи постижения в космоса, като се започне с изстрелването на през 1957 г. на сателита Спутник.

Американската космическа агенция НАСА отскоро вече плаща почти 63 милиона долара всеки път, когато изпраща астронавт в орбиталната станция с руския космически кораб “Союз” от руския космодрум “Байконур” в Казахстан - откъдето излетя и Гагарин. Но половин век след като със 108-минутния полет на Гагарин Съветският съюз изпревари САЩ в космическата надпревара по времето на Студената война, критици казват, че заради това, че се разчита проектите от съветско време да продължават да носят пари, е спряло разработването на нови технологии и Русия безвъзвратно е загубила преднината си.

“Ние се наслаждаваме на славата, че имаме единствения действащ космически кораб, но правим пари само от стари ракети”, каза Владимир Губарев, съветският говорител за програмата “Союз - Аполо” от 1975 г., при която бе извършено първото скачване на американски с руски космически кораб.

Човек в кълбо

Този “Союз” беше построен по модела на корабите от типа на “Восток-1″ на Гагарин, който изведе в орбита първите съветски космонавти. “Знаете ли защо бихме Америка? По една съвсем проста причина: хрумна ни гениалната идея да направим сфера. “Восток” беше кълбо и ние намерихме човек, който е достатъчно малък, за се побере в него”, каза Губарев, отразявал като журналист около 50 от първите изстрелвания. За орбиталната си обиколка опакованият в космически костюм Гагарин, който беше висок 1,57 м, трябваше да се свие в капсула с диаметър едва 2 м.

Предназначеният за еднократна употреба “Союз” дължи репутацията си на надежден кораб на мозъка на съветската космическа програма Сергей Корольов, държан дълго време в тайна, казват специалисти. “Союз” работи като часовник. От самото начало нашите съветски инженери построиха кораба много добре и днес той все още е оборудван с апаратура от 70-те години на 20 век, която работи прекрасно”, заяви космическият специалист от сп. “Новости космонавтики” Сергей Шамсутдинов.

Космическият “застой”

През 60-те години на 20 век полетът на Гагарин изглеждаше като излязъл от страниците на фантастичните романи и породи мечти за колонизиране на Марс и скорошно пътуване в далечния Космос. Но сега този първоначален възторг до голяма степен е избледнял и много хора в Русия изпитват носталгия по дните, когато борбата между двете ядрени свръхсили стимулираше и финансираше търсенето на нови хоризонти в науката.

Американските астронавти и руските космонавти “никога не са били врагове в Космоса, но когато започнахме сътрудничество на Земята, финансирането спря. Дори американците ни се обаждаха и ни казваха “пуснете нещо ново, че да ни дадат пари”, разказва 79-годишният космонавт ветеран Георгий Гречко. След като надпреварата е засенчена от сътрудничеството, през последните две десетилетия руската космическа агенция оцелява, като предоставя на чужденци срещу заплащане третото място на борда на “Союз”.

“Сътрудничеството е хубаво нещо, но както показва примерът с международната космическа станция, то води и до застой”, заяви руският анализатор на космическата политика Юрий ...

Публикувана на 04/12/11 21:40 http://e-vestnik.bg/11519/kosmicheski-zastoy-zaplashva-rusiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване