04/13/11 16:04
(http://www.klassa.bg/)

Гол Христос взриви Испания

Странно изображение на Исус Христос, чисто гол и разпнат на кръста, скандализира Испания в навечерието на Страстната седмица. Фигурата се казва „ Христос в ръцете на смъртта”, авторът е известният скулптор от гр. Самора Рикардо Флеча, а мястото, където вече е изложена – арт центъра „Сан Висенте Ферер” в Медина дел Кампо. Статуята е гвоздей в програмата на тържествата, с които се отбелязва 600-годишнината от първото честване на Страстната седмица в историческото селище. Смята се, че Медина дел Кампо е мястото на най-чистата вяра в Испания, където за първи път са реализирани прочутите великденски процесии. В наши дни тези колоритни маршировки с мантии, качулки и тамбори са типични за цялата страна, но първообразът им се е появил точно в Медина дел Кампо.
Голият Христос на Рикардо Флеча е продължение на испанската традиция, според която мъченикът на кръста трябва да бъде максимално истински. В този смисъл всички анатомични особености на Христос се ваят едно към едно, но авторите, от уважение или срам, покриват слабините му с някакво покривало. Рикардо Флеча е забравил покривалото. Статуята бе видяна от стотици вярващи и туристи, които вече разгледаха новата експозиция в центъра „Сан Висенте Ферер”. Естествено, намериха се възмутени посетители, които сигнализираха епископа на Севиля, кардинал Карлос Амиго, настоявайки около слабините на Христос да бъде вързан сатенен воал. Кардиналът засега мълчи, защото Медина дел Кампо е обект на огромен туристически интерес. На 9 април в селището ще се съберат журналисти от цял свят, поканени специално за честването на 600-годишнината. Очаква се, че заради този празник Медина дел Кампо ще се нареди сред най-посещаваните туристически обекти в Испания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване