04/19/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

В Пещера уволняват заради политическа агитация на ученици

Кметът на Пещера Стелиян Варсанов ще уволни председателя на общинската комисия за борба с противообществените прояви Галя Воденичарова, стана ясно вчера. Причина за скандала e ученическо състезание организирано на 14 април от депутати и структури на ГЕРБ в града. След решението на задачите, включени в надпреварата, учениците получавали думи, които изписват изречението „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”. Наградите след състезанието били връчени от кмета на общината Стелиян Варсанов.
„Назначена е проверка по случая в Пещера и ако се открият виновни учители и директори на училища, те ще бъдат наказани“, заяви образователният министър Сергей Игнатов във Варна вчера. Той уточни, че е научил за случая от медиите. Според него са нарушени законите за народната просвета и за закрила на детето.
"Ние, народните представители, трябва да работим с младите хора, но никога не бих си позволила да си помисля, че е възможно да се агитират деца", коментира по-рано днес и председателят на парламента Цецка Цачева.
Още в понеделник, щом гръмна скандалът, депутатката от ГЕРБ Красимира Симеонова, която организира събитието, публично се извини. Вчера тя повтори, че е готова да поеме цялата отговорност за случилото се, но уточни, че няма намерение да напуска управляващата партия. Тя предположи, че финалното изречение "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни" е престараване от страна на младежката структура на партията.
"Нашата идея беше чиста и добра, но това, което се случи, не смятам, че трябваше да бъде разиграно в спортния ден на децата", заяви депутатът от ГЕРБ.
В декларация общински съветници от Пещера подчертават, че подобна инициатива не трябва да се повтаря. Те искат кметът на общината Стелиян Варсанов да освободи от длъжност секретаря на общинската комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни за нарушение на Закона за закрила на детето. Директорът на училището, в което бе проведен празникът, Елена Ацинова заяви пред bTV, че не е знаела за присъствието на лозунга в програмата. Тя допълни, че получената покана е била от името на общината и в нея не е имало и "буквичка", която да намеква за предизборна агитация.


ДПС: Това е най-големият скандал на прехода

Това е може би най-големият скандал на 20-те години преход, това е тоталитарният рефлекс, когато училището се използваше за целите на партията, това е обръщане към най-ужасните рецидиви на тоталитарната държава. Това заяви вчера зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. „Парламентарната група на Коалиция за България ще настоява случаят в Пещера да се разгледа от етичната комисия в парламента, защото това е пълно безобразие и злоупотреба с власт“, заяви на пресконференция вчера лидерът на БСП и председател на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване