04/22/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Игуани, костенурки и крокодили на великденската трапеза

Франс прес

Зелени игуани, сладководни костенурки и чигуирос - едри гризачи - превземат блюдата на колумбийците на Великден и изместват червените меса. Колумбийските власти обаче се опитват да противодействат на тази традиции, за да опазят животинските видове.

“Това е периодът от годината, през който ние подслоняваме най-много животни”, казва Каролина Ранхел, една от гледачките в центъра за защитени животински видове в Богота. Тя показва тридесетина водни костенурки и малка зелена игуана. Тя е последният новопристигнал обитател на центъра, конфискуван от пътниците на автобус, влязъл в Богота. “Хората носят тайно такива животинки. Крият ги дори в куфарите, за да ги споделят с близките си или да ги продават по пазарите”, обяснява ветеринарният лекар Андрес Фелипе Алварес, който работи в кметството.

Рецептите се предават от поколение на поколение в семействата в Северна Колумбия, главно в районите по Карибското крайбрежие. Там приготвят бъркани яйца от костенурки и бульон от игуана. Задушават месо от черен крокодил или констенурка, чийто вкус е като на бялото пилешко месо. Ястието се сервира с пържени банани патакон или с ориз с кокосови орехи.

“Колумбийското кулинарно богатство е отражение на биоразнообразието на страната - то включва видове от района на Амазонка, Андите, Тихоокеанското и Карибското крайбрежие. Колумбия е на второ място в света по биоразнообразие след Бразилия”, разказва антропологът и специалист по гастрономия Хулиан Естрада.

Още преди испанското господство и налагането на католицизма населението по бреговете на реките е следвали тези кулинарни традиции, уверява антропологът Рамиро Делгадо. “В паметта на местните народи костенурката икотеа и игуаната са символични, мистични животни, които са били част от изконните традиции. В действителност католическият календар само се е пригодил към тези традиции, защото по Великден, тоест през тази част от годината, тези животни са най-много и следователно се консумират най-често”, разказва Делгадо.

Навсякъде из страната полицията към министерството на околната среда преследва търговците на тези животински видове. Например в Баранкабермеха, на 400 км северозападно от Богота, полицията конфискува на 13 април осем чигуирос - едрите гризачи, чието месо също е много търсено в този период на годината.

Изправено пред тези традиции, министерството на околната среда припомня опасностите за някои видове, чийто улов би могъл да надхвърли възпроизводството, като сладководните костенурки. През последните четири години бяха конфискувани 100 000 живи екземпляра извън техните хабитати.

Наблюдава се значително намаляване на някои места на костенурките икотеас, твърди представителката на министерството Каролина Родригес, специалистка по биоразнообразието. В случая с игуаните традицията повелява те да бъдат разрязани, за да се извадят яйцата, после ги зашиват и пускат на свобода, но те често умират много бързо от инфекция. Що се отнася до чигуирос, ловът им е забранен между април и декември, за да се запази възпроизводството им.

Властите трябва да пазят видовете, без да рушат традициите. Затова ловът и продажбата на чигирос са забранени, но консумацията им с цел прехрана е разрешена.

“Това са изконни обичаи и министерството на околната среда се опитва да ги поддържа при спазване на определени правила”, казва Каролина Родригес. “Ние не искаме да заклеймяваме консумацията на тези животни - обикновено с тях се храни бедното селско население, за което в повечето случаи те са единствената храна, съдържаща протеини”, посочва експертката.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване