04/27/11 18:17
(http://www.klassa.bg/)

85% от обществените поръчки са със сериозни нарушения

В 70% до 85% от процедурите, които проверява Сметната палата, са открити сериозни нарушения, съобщи председателят на палатата проф. Валери Димитров при подписването на споразумение за сътрудничество с Комисията за защита на конкуренцията и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Има уговорки между фирми, които участват в състезателни процедури за различни публични услуги, и така на практика се получава картелно споразумение, посочи още той. Чрез манипулативно действие на такива участници, които привидно са конкуренти, но в действителност се оказват съдружници, се обезсмислят всякакви конкурси, обществени поръчки, концесии и данъкоплатецът плаща повече, отколкото би струвала една нормална процедура, каза още Димитров.
Според проверки на АДФИ през последните четири години в над 60 на сто от около 5500 процедури за обществени поръчки са отчетени административни нарушения, посочи Теменужка Петкова, директор на агенцията. Стойността на тези поръчки е около 5,5 млрд. лева. Най-много проверки са извършени в общините. Най-често се констатират нарушения, свързани с ограничаващи условия за някои кандидати, или такива, които дават предимства на други. Открити са и над 1000 случая на необявяване на обществена поръчка, от което държавата е изгубила около 220 млн. лв.
С подготвяните промени в Закона за обществените поръчки се въвежда нов механизъм за предварителен контрол на възлаганите обществени поръчки, който цели да дисциплинира системата, каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА. Той е и ръководител на работната група за промените в закона. Контролът ще се осъществява от Агенцията по обществени поръчки /АОП/. Така ще се избегне съществувалата практика за споделена отговорност с управляващите органи на оперативните програми, заяви Дончев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване