04/28/11 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът навакса спада с оптимизъм в услугите и промишлеността

През април 2011 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 2,4 пункта,
възстановявайки наполовина спада от предходния месец, показаха данни на НСИ, публикувани вчера. Все пак обаче показателят е с 10,0 пункта под дългосрочното си средно равнище. През март той намаля с 4,1%, а през януари и февруари се подобряваше с 1,9% и 2,7% съответно. Подобрението през април според статистиката се дължи на промишлеността и сектора на услугите, докато в строителството и търговията на дребно бизнес климатът се влошава.
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” е нараснал с 4,1 пункта в сравнение с март и е само с 2,3 пункта под нивото на дългосрочната си средна стойност. Анкетата на НСИ отчита повишен оптимизъм за състоянието на предприятията както през следващите шест месеца, така и за настоящата бизнес ситуация. В краткосрочна перспектива мениджърите имат положителни очаквания, което е съпроводено и с по-добри очаквания за износ на продукция. По отношение на персонала все още има намерения за съкращаване през следващите три месеца. Основни проблеми в промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.
Оптимисти се оказват и мениджърите в сектор услуги. През април съставният показател там
значително нараства - с 11,1 пункта в сравнение с предходния месец. Подобряват се и мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги, докато по отношение на персонала обаче се наблюдава известно влошаване в очакванията за следващите три месеца.
Бизнес климатът в строителството се влошава с 3,3 пункта главно поради увеличения песимизъм на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията, посочва статистиката. По-резервирани в сравнение с месец по-рано, макар и оптимистични, са и очакванията за следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла, макар през последния месец финансовите проблеми да са по-малко в сравнение с март.
Добрата новина е, че очакванията на мениджърите относно новите поръчки през следващите шест месеца леко се подобряват. Песимисти за настоящето състояние на предприятията и за следващите шест месеца остават мениджърите от сектор търговия на дребно. Затова и през април бизнес климатът там се понижава с 4,2 пункта.


Производствената инфлация достигна 12,1% на годишна база

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през март се е повишил с 1% спрямо февруари и с цели 12,1% за година, показаха данните на НСИ. Според експертите това е ново покачване на инфлационния натиск, което вероятно ще се отрази и на потребителските цени в следващите месеци. През март спрямо предходния месец увеличение има в добивната (+4,1%) и преработващата (+1,9%) промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. В сектора на преработката по-значителен ръст на цените се наблюдава при производството на изделията от каучук и пластмаси с 2,2%, при храните - с 1,8%, и при химичните продукти - с 1,6%, а намаление е отчетено при добива на основни метали с 1,7%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване