03/28/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът се влошава след 5 месеца на възход

След 5 месеца покачване бизнес климатът в страната отбеляза драстичен спад през март спрямо февруари, сочат данни на НСИ. Статистиката отчита, че стопанската конюнктура в страната през март отбелязва негативна промяна, като общият показател намалява с 4,1 пункта спрямо февруарското си равнище. Най-сериозен спад се забелязва в сектора на услугите, където през март бизнес климатът рязко намалява с 14,9 процентни пункта в сравнение с предходния месец. Според експертите спадът се дължи на неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Влошават се и мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги. По отношение на персонала обаче се наблюдава известно подобрение в прогнозите за следващите три месеца, отчитат от НСИ.
Според мениджърите несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора. По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
Бизнес климатът в промишления сектор също се влошава, като през март той се понижава с 3,9 пункта. Основни причини за спада са влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Последната анкета регистрира и свиване на очакванията за увеличение на дейността през следващите месеци, обясняват експертите от НСИ. По отношение на персонала все още има намерения за съкращаване.
Мениджърите в строителния бранш също са променили очакванията си през март и бизнес климатът се е понижил с 1,7 пункта спрямо предходния месец. По тяхно мнение има известно подобрение в осигуреността на производството с поръчки в сравнение с предходния месец, като и прогнозите, свързани със строителната дейност през следващите три месеца, са благоприятни. И в този сектор обаче несигурната икономическа среда и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като отрицателното влияние и на двата фактора се засилва през последния месец.
Компаниите в търговията на дребно са единствените оптимисти, показват данните на НСИ. През март техният бизнес климат се е покачил с 4,1 пункта спрямо февруари. Експертите смятат, че мениджърите в този сектор са по-оптимистично настроени за следващите 6 месеца. Анкетата регистрира и намаление на обема на продажбите на дребно спрямо предходния месец, но въпреки това за следващото тримесечие прогнозите са силно завишени. Освен това очакванията за поръчки към доставчиците, а и стоковите запаси се оценяват като нормални за сезона. Според НСИ търсенето и конкуренцията са обичайните проблеми на търговците на дребно за последните десет години, но в настоящата ситуация са минали на по-заден план. Същевременно анкетата отчита трайна тенденция на намаляване на конкуренцията в отрасъла.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване