04/28/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Клептокрация 4. Може ли банка да ти открадне парите от сметката? Да, в “Инвест банк” изчезват милиони…

БНБ си мълчи и сътрудничи на кражбите

Централата на “Инвестбанк” в София. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

В e-vestnik продължаваме под общо заглавие “Клептокрация” да разказваме случки от банковата практика, които са свързани по един или друг начин. От следващата история на читателя може да му се изправи косата и да се запита - в каква държава живеем? Това България в 21 век ли е или някъде в Азия през 19 век? (Виж тук предишната част “Как Петя и Митко лапнаха банка“). Част от настоящата история за изчезнали милиони от “Инвест банк”

на парчета и по малко е публикувана тук и там в отделни вестници. В e-vestnik ще се опитаме да я изложим по-подробно. Да, в банките крадат пари и БНБ си мълчи. За да навлезе читателят в тази тема, авторът първо припомня един случай с по-малка сума.


В
ъзможно ли е да си откриеш депозит в банка и след година да видиш, че парите ти не само не са се увеличили с лихвата, ами са изчезнали напълно?

Оказва се, че в България и това е възможно и… се е случвало неведнъж. И с по няколко десетки хиляди, оставени на депозит, и с по… 5-6 милиона долара, както ще стане ясно по-надолу в историята за “Инвест банк”.

Преди малко повече от година в e-vestnik описахме подробно историята на Емил Попчев, който си оставил 14 000 долара на депозит в клон на “Евробанк” (сега банка “Пиреос”) в Сливен и те изчезнали. Ей така, изчезнали от сметката му. Той ги депозира през 1998 г., а открива липсата им през 2001 г., след като се връща от чужбина и очаква да ги вземе с лихвите. Но по-интересното е в следващите 10 години. Банката два пъти сменя собствеността си, а не му връща парите.

“Евробанк” признала липсата, оказало се, че ги е откраднал шефът на клона, той е осъден, всичко е ясно, но парите на Попчев никой не ще да върне. “Евробанк” в онзи момент е на чешки инвестиционен фонд. Сътрудничи си с “Петрол холдинг” на латвиеца Ершов и на… наш Митко (Събев), за когото става дума в предишните публикации (виж тук).

И така, по някакво съвпадение, и в тази случка косвено е набъркан пак един от героите на тази поредица. През 2003 г. “Петрол” купува “Евробанк”. Това е голяма бизнес сделка, вестниците пишат, големият бизнесмен Митко го има усмихнат на снимка, и т. н.

Но… нито предишната “Евробанк”, нито тази с новия собственик, връщат парите на малкия гражданин Емил Попчев. Къде ли не ходил, по какви ли врати не тропал. И в “Банков надзор” на БНБ, в Комисията за защита на потребителите, писал на министъра на финансите, на министър-председателя и на президента, ходил и при новия (тогава) защитник - омбудсмана Гиньо, и… нищо.

Клептокрация. Крадат и не връщат… И си мълчат всички, от всички институции.

А - важна забележка -

според закона, БНБ е длъжна да оказва контрол върху банките

и да защитава парите на вложителите, това е една от нейните основни функции. Тя е държавна институция, независима от правителството дори. Но в практиката си БНБ досега е показала (и продължава), че защитава интересите на банките, а не на гражданите.

В случаи като този тя трябва да се намеси и да накара съответната банка да изпълни закона - а той гласи, че при такъв случай, да изчезнат пари от сметка на клиент, сумата трябва да бъде възстановена „незабавно” - такава дума е употребена в закона. Ако това не стане, БНБ има доста средства за въздействие, последното от които е да вкара в банката квестори ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване