05/01/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Нито един българин с доходи над 10 млн. лв. за 2010 г.

Кризата удари макар и със закъснение доходите на най-заможните българи, като нито един нашенец не е декларирал доходи над 10 млн. лв. за 2010 г. Това показаха данните от обработените до този момент декларации за облагане на доходите на физическите лица от цялата страна, съобщиха от НАП. През миналата година на първо място е човек с доходи за 9,7 млн. лв. На второ и трето място са хора с декларирани над 6 млн. лв. Последният в Топ 10 е заработил едва 2,5 млн. лв., уточниха пред „Класа“ от НАП. Деветима от десетимата най-богати са софиянци.
През 2009 г. трима българи декларираха доходи от над 10 млн. лв. и платиха съответно над 1 млн. лв. данъци, а през 2008 г. само един човек плати подобна сума на бирниците. Доходите на 10-имата най-богати българи са от дейности, свързани с покупко-продажба на акции и дялове, предоставянето на финансови, консултантски, адвокатски услуги и др.
Общата сума от годишните данъчни основи (общите им приходи намалени с осигурителните вноски и признатите разходи) на Топ 10 от данъкоплатците у нас възлиза на 46,4 млн. лв. Това означава, че близо 4,5 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица ще внесат в хазната богаташите.
Според шефа на данъчните Красимир Стефанов поне 667 души се очаква да обявят, че през миналата година са заработили над 2 млн. лв. През 2009 г. над 500 000 лв. декларираха 3865 души, над 1 млн. лв. - 1673 души, над 1,5 млн. лв. – 995 души, и над 2 млн. лв. - 667 души.
Преди две години, в разгара на кризата у нас, стоте българи, които получиха най-много доходи извън трудови правоотношения, обявиха общо 347 млн. лв. От тях само първите трима имаха повече пари от 10-те топданъкоплатци за миналата година – над 48 млн. лв.
Днес е последният срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите без санкции, като най-лесният и достъпен начин за плащането си остава по интернет. Формулярите за доходите от 2010 г. клиентите на агенцията могат да подадат по електронен път, подписани с електронен подпис. В този случай, ако подадат декларацията си по интернет, гражданите ползват и отстъпка от 5% върху данъка, който са декларирали за довнасяне, поясниха от ведомството на Красимир Стефанов. Декларацията за облагане на доходите може да се подаде също по пощата, с обратна разписка. От НАП напомнят също, че до днес трябва да се внесе и дължимият данък за довнасяне по декларациите за доходите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване