05/11/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

22-ма българи декларирали доходи над 10 млн. лв.

22-ма българи са декларирали доходи за над 10 млн. лв. според обработените до момента данъчни декларации, съобщи шефът на НАП Красимир Стефанов пред БНТ. Това е в резултат на множеството публични акции, проведени от данъчните в страната, смята той. Общата данъчна основа на тези 22-ма българи е 402 милиона. Допреди година - година и половина, две, някой да декларира над милион, беше сензация, а в момента имаме 22-ма българи, които са декларирали над 10 милиона лева, коментира шефът на данъчните.
След връзването на касовите апарати на бензиностанциите към НАП на светло излезли 40 нови обекта. Стефанов се похвали и че за първите 3 месеца на 2011 г. при намалено потребление е отчетен ръст 24 млн. лв. на оборотите. Същата процедура ще бъде приложена и спрямо аптеките. Освен това всички търговци на акцизни стоки трябва час по-скоро да бъдат подложени на свръзки с касовите апарати, защото изкушението по отношение на търговията с акцизни стоки под масата е огромно, тъй като там са акцизи и ДДС върху тях, каза той.
Стефанов коментира, че според данни на звеното за анализ на риска за изплатените парични награди от телевизиите на граждани в България е станало ясно, че само за една година на 67 души има изплатени 1,8 млн. парични награди. От тези 67 души само двама са си ги декларирали, останалите не. Предстои да се правят анализи за пет години назад за всички представени национални телевизии, които по един или друг начин изплащат парични награди, и за всички тези граждани ще започнат проверки, тъй като те трябва да се декларират, категоричен бе Стефанов.
До края на април НАП е успяла да събере над 4 млрд. лв. от данъци. Това представлява 31 на сто от планираното за годината и е с близо 160 млн. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. По думите на Стефанов планираните приходи от 6,4 млрд. лева от ДДС ще бъдат събрани. Ние събираме много повече данъци от Агенция „Митници”, похвали се той. Освен от ДДС агенцията прибира приходи от ДОД, корпоративния данък, осигурителни вноски, за здравна каса и т.н. Именно затова обаче “при нас има по-голям риск по отношение на приходната част”, подчерта Стефанов.
До данъчните обаче достигнала информация, че поради липса на средства доста фирми правят счетоводни трикове, с които се намалява печалбата, и съответно декларират по-малко данъци. Другият риск пред НАП според Стефанов са осигурителните вноски. Не може някой да планира приходите по осигурителните вноски на някой друг, обясни той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване