05/02/11 21:46
(http://e-vestnik.bg/)

АЕЦ “Белене” като рекетьорски проект

Едвин Сугарев

От няколко дни България е в уникална ситуация: има вече ясно документирани свидетелства, че срещу страната е бил упражнаван груб политически рекет от страна на Русия – с цел да бъдат задвижени големите енергийнни проекти, договорени от българския президент Първанов с руския му колега Путин под формата на “голям шлем”. (Руският “Комерсант” определи тези договорености значително по-точно: като “голям член” за българския народ.)

Потърпевшите от този рекет обаче – и преди всичко българският премиер Бойко Борисов – се държат така, като че ли нищо не се е случило. Като че ли националната ни сигурност не е застрашена от същите тези проекти – и националната ни независимост не е накърнена. Нещо повече: те защитават страстно тъкмо това, което Русия иска да постигне. Позволили са на руския рекет да успее. Били са рекетирани – но са преминали на позициите на рекетьорите.

Секретните грами на американското посолство в София, свързани с родната енергетика и разкрити от Wikileaks, извадиха на повърхността много истини – и за мръсната рубладжийска игра, която се вихри около проекта за АЕЦ “Белене”, и за корупционните практики в енергийните среди, и за интересите на енергийните олигарси. Но те разкриха и още нещо: че де факто в проекта за АЕЦ “Белене” няма и грам добра воля от българска страна – и че в него действат два фактора: руската “пета колона” в България и енергийния рекет.

В секретната грама C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 SOFIA 000561 от 5-ти октомври на американското посолство в София пише дословно следното: “Премиерът Борисов очевидно е под натиск да даде на руския премиер Путин отговор за решението си дали България ще се придвижи напред големите, свързани с Русия енергийни проекти. Описвайки срещата си на 1-ви септември с Путин в Гданск, Борисов каза, че Путин е загатнал (в неофициална реплика) ,че българите “рискуват да останат на студено” тази зима, ако Борисов не придвижи напред проектите.”

Тази “неофициална реплика” очевидно е част от разговора на четири очи между двамата – и за нейната сериозност говори факта, че българите наистина знаеха от свой собствен опит какво значи “да останат на студено” и колко струва това на тяхната икономика – тъй като през януари същата година същият този Путин врътна кранчето на природния газ и ги остави без отопление. Остави ги без вина, без обяснения и без обезщетения.

Същата реплика впрочем е възприета съвсем адекватно от Бойко Борисов – след като самият той е споделил нейното съдържание пред американските дипломати. И след като ги е помолил да помогнат в твърде чувствителни за Русия отношения – например е поискал помощ от правителството на САЩ относно диверсификацията на енергийните източници за България. В резултат на което американското правителството се е ангажирало в преговори да се използва тяхна технология за диверсификация на ядреното гориво и за утилизация на отработеното ядрено гориво.

На 29 септември 2009 г. са проведени преговори с три американски енергийни компании, в които са се обсъждали варианти за доставка на ядрено гориво за Козлодуй от американската Westinghouse, а също и за строеж на депа за съхранение на отработеното ядрено гориво от базираната в Ню Джърси Holtec International. Ако тези преговори бяха приключили с успешно сключени договори, днес възможностите за рекет от руска страна биха били чувствително ограничени.

Случва се обаче точно обратното. От ясно осъзнаващ проекта АЕЦ “Белене” като заплаха за националната сигурност, Бойко Борисов се превърна в най-горещия негов защитник. И е редно да се запитаме защо.

Срещата е проведена само два месеца след като правителството на Бойко Борисов е встъпило в длъжност. Към този момент американците безрезервно вярват в заявените от ...

Публикувана на 05/02/11 21:46 http://e-vestnik.bg/11671/aets-belene-kato-reketyorski-proekt/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване