05/02/11 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Гръцкият бизнес ухажва 90 чужди фонда за участие в приватизацията

17 гръцки публични компании ще се срещнат с 90 чуждестранни инвестиционни фонда в Ню Йорк в началото на юни, съобщи GRReporter, цитирайки в. „Имерисия“. Срещите са част от приватизационната кампания на стойност 50 милиарда евро. Сред гръцките представители са и най-големите и успешни предприятия на Атинската борса, включени в индекса FTSE/ATHEX 20. Между тях има и гръцки банки, което според анализатори може да се тълкува като първи сигнал за покана на чуждестранни стратегически инвеститори на местния финансов пазар. Очаква се срещите да се отразят положително и като цяло на гръцкия фондов пазар, който бе силно разклатен след разразилата се дългова криза.
Именно борсата трябва да изиграе решаваща роля в процеса на приватизация и оздравяване на икономическото състояние на страната. За тази цел президентът й Сократис Лазаридис обяви серия от промени, сред които премахване на степените на капитализация на дружествата „средна” и „голяма” и обособяването им е единна категория. Той настоява и за влизането на повече компании в основния показател FTSE от 20 на 25, както и намаляването на изисквания капитал от един милиард евро на 750 милиона евро. Гръцките дружества, изнесени на борсата, реагират остро и на предложението на Лазаридис всички дружества да оповестяват данните на английски език с цел да се засили интеграцията на по-малките компании и на чуждите пазари, пише още GRReporter.
Припомняме, че според плана на правителството, водено от Георгиос Папандреу, ще бъдат продадени 49% от участието на държавата в жп компанията ТРЕНОСЕ, 10% от атинското ВиК, 23% от солунското ВиК и ще бъдат приватизирани изцяло казината. Освен това ще бъдат продадени 39% от гръцките пощи, като държавата ще запази мажоритарен дял. Предвижда се и продажба на част от държавния дял в телекомуникационната компания ОТЕ и в електрическата компания ДЕИ. Участъци от магистралата "Егнатия" в Северна Гърция ще бъдат дадени на частници.


Повечето гърци одобряват плана за раздържавяване

Седем от десет гърци, или 74 на сто от запитаните подкрепят плана на правителството в Атина, който предвижда от приватизации в хазната да бъдат събрани 50 млрд. евро до 2015 г. с цел покриване на дълговете на страната. Това показва проучване на социологическата агенция „Пъблик ишу“, направено по поръчка на в. "Катимерини", предаде БТА. 41 на сто от анкетираните са отговорили, че приватизациите "сигурно са необходими", а 33 на сто смятат, че те "по-скоро са необходими". 69 на сто са на мнение, че Гърция трябва да даде тласък на частния сектор, 59 на сто отговарят, че представата им за държавния сектор е отрицателна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване