05/02/11 17:43
(http://e-vestnik.bg/)

Как спипаха Осама

Спипахме го! Първа страница на таблоида “Ню Йорк пост” от 2 май

Осама бин Ладен е бил намерен и унищожен благодарение на информация, получена преди няколко години от затворници в Гуантанамо, съобщават британски медии. Според тях един от затворниците казал, че лидерът на “Ал Кайда” поддържа връзка със света чрез доверен куриер. ДПА също съобщава, че ЦРУ е стигнало до убежището на Бин Ладен по следите на обикновен куриер. Агенцията се позова на американски служители, пожелали анонимност. Куриерът бил протеже на Халид Шейх Мохамед, мозъкът на терористичните атаки от 11 септември, който сега е в затвора в Гуантанамо.

Американските спецслужби първо знаели само бойното му име, но преди четири години разбрали кой е. Отнело им още две години, за да установят в кои райони на Пакистан действа. През август 2010 г. бил отбелязан напредък в операцията за издирване на “терорист номер едно” - установен бил адресът на къщата, в която живеел куриерът. Именно в това имение - в град Аботабад - е бил ликвидиран Бин Ладен.

Къщата била осем пъти по-голяма от всички останали в района, само на няколкостотин метра от сградата на главната военна академия на Пакистан. Комплексът бил разположен на площ от три декара, заобиколен с високи 4-6 метра стени, с камери на тях и с бодлива тел. Имало и други издайнически знаци. Обитателите изгаряли отпадъците си, за разлика от съседите, които ги оставяли за събиране. Къщата почти нямала външни прозорци и никакви телефонни и интернет връзки. Установено било, че там живее и трето семейство, освен тези на куриера и брат му. Според най-доброто предположение това бил Бин Ладен с някои свои роднини, включително най-младата си жена.

През септември 2010 г. ЦРУ докладвало на президента Барак Обама, че има вероятност в тази къща да живее Бин Ладен. Започвайки от 25 март, Обама имал няколко съвещания, свързани с ликвидирането на терориста. Заповедта за провеждане на операцията била подписана в петък. В неделя рано сутринта от една от военните бази в Пакистан за изпълнение на задачата тръгнала група от спецчасти на военноморските сили на САЩ - 24 души (т. нар. ‘Тюлени”) на четири хеликоптера. Пакистанската страна не е била уведомена за операцията.

Хеликоптерите кацнали на територията на имота. Един от тях претърпял авария по технически причини. Операцията продължила около 40 минути. Бин Ладен и хората му оказали съпротива. Убит бил един от синовете му, двама куриери и жена. Бин Ладен бил застрелян с един куршум в главата.

След операцията тялото му било откарано в американската база в “Баграм”, Афганистан. Там разпознаването му продължило 18 часа, като били взети проби и за ДНК анализ. След това тялото било “погребано” в морето, но мястото не се съобщава. ДНК анализът е потвърдил със сигурност от 99.9%, че тялото е на Осама, съобщиха двама представители на администрацията на американския президент.

Жителите на Аботабад изобщо не подозирали, че Бин Ладен се крие в града им, предаде Ройтерс. Те били събудени тази нощ от силните експлозии от провеждащата се спецоперация. “Ние хукнахме към покрива и видяхме пламъци близо до къщата. Чухме и изстрели - разказва Мохамад Идрис, който живее на около 400 м от атакуваното имение. - Малко след взрива видяхме в двора да нахлуват военни автомобили”.

Друг жител на Аботабад разказва, че командоси обградили имението, а във въздуха кръжали три хеликоптера. “Изведнъж от земята започна да се стреля по хеликоптерите. Стрелбата беше интензивна, а после видях как един от хеликоптерите се разби”, разказва той. Според съсед в имението от 10 години живеел някакъв старец. “Той не общуваше много и не беше особено забележим”, заяви Захур Ахмед. “Трудно е да се повярва, че Бин Ладен е бил там. Никога не ...

Публикувана на 05/02/11 17:43 http://e-vestnik.bg/11674/kak-spipaha-osama/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване