05/04/11 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Без интернет и телефон - как Осама се укрива 10 години

Ройтерс

Осама бин Ладен, датата на снимката е неизвестна.

Краят на продължилото десетилетие след 11 септември преследване на Осама бин Ладен може би се дължи отчасти на липсата на телефон и интернет връзка в неговото убежище. Вероятно тази особеност е привлякла любопитството на следователите. За едно десетилетие неговият дързък избор на Пакистан като скривалище срещу най-мащабното преследване в историята се оказа удачен.

Експерти спекулират, че е търсил протекцията на въоръжени групировки в техните усамотени планински бастиони, отплащайки се за гостоприемството с помощ за техните кървави опити да направят Пакистан неуправляем. Усилията му отчасти се увенчаха с успех, защото той и другите лидери на Ал Каида можаха да избегнат електронните комуникации, които западните шпиони често използват, за да проследят своите мишени.

Пакистан и по-специално неговите безконтролни североизточни райони по границата с Афганистан е дом на много близки до Ал Каида групировки, за които се смята, че са желаели и можели да осигурят куриери, така че най-издирваният човек в света да комуникира със своите последователи. През онази нощ обаче неговите продължителни усилия да се укрие рухнаха, когато сили на САЩ атакуваха убежището му и го застреляха. Остава неясно кои са факторите за неговото разкриване, защото за акцията не са съобщени много подробности.

Но един факт относно местонахождението му веднага изпъква като изненадващ: вместо да се крие в пещера в далечната планина Хиндукуш лидерът на Ал Каида е обитавал населен район край столицата Исламабад.

ИЗДАЙНИЧЕСКИ ЗНАЦИ

Но може би именно неговият предполагаем опит да прикрива съобщителните си връзки, а не изборът му на скривалище е решил съдбата му. Говори се, че големият жилищен комплекс в гарнизонния град Аботабад, на 60 км северно от Исламабад, където е намерил подслон, е нямал телефон и интернет - нещо много необичайно за имот с такива размери, - въпреки че репортер на Ройтерс на мястото е видял една сателитна чиния в комплекса.

Хенри Уилкинсън от лондонската консултантска фирма по сигурността “Джанусиън” казва, че липсата на икономическа комуникация би била издайнически знак за хората, планирали акцията. “Липса на телефон или интернет е доста необичайно и може би е била пряк фактор, привлякъл вниманието на следователите”, казва Уилкинсън.

След 40-минутна битка Бин Ладен е сред няколкото убити в комплекса. Представители на САЩ казаха, че техните сили са били насочени към триетажната сграда, наподобяваща крепост, след като в продължение на четири години е бил следен един от най-доверените куриери на Бин Ладен, идентифициран от един от арестуваните след атентатите от 11 септември.

Вече години наред експерти по борба с тероризма казват, че лидерите на Ал Каида са принудени да прибягват до куриери поради опасения да не бъдат разкрити. Но куриерите, когато върху тя падне подозрение, могат да бъдат проследявани с традиционни детективски похвати и събраната информация може да бъда съчетавана с други информации, за да бъде създаден мощен разузнавателен пъзел, който да посочи целта.

“Бих се разсмял, ако мерките за сигурност в комуникациите на Ал Каида са издали неговото местоположение”, казва Ричард Олдрич, историк от британската агенция за засичане на комуникационни сигнали. “Ако тяхната защита от проследяване е показала слабия им пункт, това би изглеждало като много добра шега според терминологията на шпионажа”.

Организацията “Интернет Хагана”, чийто уебсайт проследява онлайн ислямисти, спекулира, че на практика Бин Ладен е бил принуден от своите преследвачи да възприеме поведение, което е в разрез с нормите, и затова се е издал.

МЪЛЧАНИЕТО Е СЛАБОСТ

“Склонен съм да мисля, че годините, през които стана очевидно, че телекомуникациите интензивно се следят, са били подтикът за решението имението да не бъде свързано с такива устройства”, пише на сайта, управляван от Арон Вайсбурд. Разкритието, че Бин Ладен е водил луксозен живот, ще постави пакистански ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване