05/09/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Обама: Сега е моментът за финален удар по "Ал Кайда"

Американският президент Барак Обама заяви пред Си Би Ес, че светът има шанс да нанесе фатален удар на терористичната мрежа “Ал Кайда”, ако действа активно и организирано в близките месеци. Обама подчерта, че убийството на лидера на мрежата и информацията от иззетия при спецоперацията в пакистанския град Аботабад компютър ще улеснят САЩ да ликвидира групировката. Той обаче уточни, че едва ли краят на “Ал Кайда” ще е победа над тероризма, защото тя е пуснала пипалата си в целия свят, формирайки многобройни фракции, отбелязва в. “Вашингтон пост”.
Обама добави, че операция срещу “Ал Кайда” не може да бъде планирана веднага, защото експертите имат нужда от технологично време за обработка на информацията и от стратегия за използването й. За първи път след смъртта на топтерориста Обама изказа предположение, че пакистанското правителство може би е знаело за местонахождението на Бин Ладен. Поради тази причина президентската администрация настоява Исламабад да проведе пълно разследване кой е помогнал на Бин Ладен да се настани в къща за един милион долара близо до столицата и е гарантирал безопасността му там. Президентът потвърди, че за съжаление на скептиците САЩ засега няма да публикуват снимки с тялото на убития.
Премиерът на Пакистан Юсуф Реза Гилани направи кратко изявление пред долната камара на парламента вчера, като отрече категорично правителството да е имало тайно споразумение с “Ал Кайда” за Бин Ладен.
В същото време пакистанският вътрешен министър Рехман Малик каза пред арабска телевизия, че е разбрал за операцията на американските командоси 15 минути след началото й, предаде АФП. Малик уточни, че властите не са имали никаква представа за целта на операцията.
Иранският шеф на разузнаването Хейдар Мослехи разполага с информация, че Бин Ладен е починал още преди американската спецоперация след боледуване, пише в. “Техеран таймс”. Мослехи коментира, че целта на сценария с убийството е да подгрее предизборната кампания на Обама. Той допълни, че ако не беше така, тялото на Бин Ладен нямаше да бъде хвърлено толкова бързо в морето и да не бъде публикувана снимка.
В свой коментар в. “Ню Йорк таймс” се чуди на бързо топящата се разлика между външната политика на Джордж Буш-младши и на Барак Обама. Смъртта на Бин Ладен при операция, която въплъщава любимата реплика на Буш „жив или мъртъв”, предлага най-явното доказателство за тази приемственост. За изчезването на разликите говори и продължаващата кампания на НАТО в Либия, за която САЩ дори не се опитват да се преструват, че става дума за постигането на хуманитарни цели или че се следва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване