05/10/11 18:23
(http://www.klassa.bg/)

Потребителите не вярват във възстановяването

Потребителското доверие през април 2011 г. намалява с 3,1 пункта спрямо нивото си през януари, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ). Този резултат се дължи предимно на спад с 8,5 пункта в потребителското доверие на хората, живеещи в селата. При градското население равнището на показателя намалява с 0,5 пункта. Още по-неблагоприятна е общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца. Анкетите на НСИ отчитат 7,2 пункта намаление на балансовия показател от януари до април. Очакванията на потребителите за промяна на икономическата ситуация в страната през следващите 12 месеца също са песимистични - минус 4,4 пункта. Оценките за финансите на селските семейства се влошават с 10,2 пункта, а на градските – с 1,2 пункта. Очакваните промени във финансовото състояние на домакинствата през следващите дванадесет месеца са също в отрицателна посока и бележат 5,9 пункта намаление на балансовия показател.
Тревожни остават усещанията и по отношение повишаването на потребителските цени през април. Оценката на хората за „инфлацията през последните дванадесет месеца” има по-висока стойност (+ 14 пункта) в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано. По отношение на безработицата преобладаващи са предвижданията, че ще има съкращаване на персонал и през следващите дванадесет месеца, и то с по-високо темпо по мнение на потребителите в селата. Икономическата ситуация в страната се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, като нагласите за депозити в банките през следващите дванадесет месеца също се влошават.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване