05/11/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Потреблението се възстановява след 3 години, инвестициите - през 2017 г.

Вътрешното потребление ще се възстанови на предкризисни нива през 2014 г., и то при умерен ръст на БВП от 4-4,5%. Тази прогноза направи главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов по време на конференцията за инвестиции и пазар на имоти BalREc. Според оценките индивидуалното потребление се очаква да нараства годишно с между 3 и 3,5% в реално изражение при 6-7% годишно в годините на бум. Инвестициите пък ще растат с 5 до 7% за година при 15-20% преди. Пълното възстановяване на бруто капиталообразуването може да се очаква към края на 2017 г. или началото на 2018 г.
За да се изгради един по-балансиран растеж, са необходими политики, насочени към подобряване на конкурентоспособността на сектора на търгуемите стоки. Те трябва да подготвят почвата, така че в момента, в който компаниите от Западна Европа започнат отново да преместват производства на изток, България да бъде готова и да бъде сред най-атрактивните дестинации за инвестиции в сектора.
На второ място, е важно да се засили връзката между темповете на увеличаване на производителността на труда и на доходите. Това може да изисква подобряване на уредбата на пазара на труда, особено в частта на колективното договаряне на заплатите. На трето място според икономиста на „УниКредит“ фирмите и домакинствата трябва да се приспособят към по-затегнатия достъп до капитал както от чужбина, така и от вътрешни източници. Редуцираният приток на чуждестранни спестявания ще изисква политики, имащи за цел увеличаване на нормата на националните спестявания. За пример той даде реформата в пенсионната система и навлизането на частни фондове в нея. Домакинствата трябва да разчитат повече на собствени източници при финансирането на покупки на стоки за дълготрайна употреба, включително жилища. Други ще трябва да преминат през доброволен процес на редуциране на финансовата си задлъжнялост. Всичко това сочи, че ще бъдем свидетели на увеличаване на нормата на спестяване от страна на домакинствата.
И накрая, за да се противодейства на неблагоприятните демографски тенденции, България трябва да се научи на изкуството да привлича успешно емигранти от други страни, при това емигранти с умения и образователен профил, които отговорят на нуждите на българската икономика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване