05/12/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Спецсектор в прокуратурата ще следи за полицейско насилие

Спецсектор в прокуратурата ще наблюдава делата за полицейско насилие. Това стана ясно вчера от думите на зам. главния прокурор Галина Тонева по време на дискусия по темата, организирана от МВР. На срещата, която беше по инициатива на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, присъстваха представители на прокуратурата, съда, правозащитни организации, адвокати. През 2010 г. 74 са били досъдебните производства за полицейско насилие, съобщи Галина Тонева. Според данните на държавното обвинение 34 от тях са прекратени, 17 са осъдените служители на реда, а един е оправдан. Общо за цялата година разследванията, свързани с полицаи, са били 283.
„Да, има случаи на полицейско насилие, генерирани от различни фактори – вероятно дефектна правна уредба, неадекватна дейност на вътрешноведомствените механизми и може би недобра административна съдебна практика“, призна Веселин Вучков. По данни на МВР за първите четири месеца на 2011 г. Инспекторатът на ведомството е проверил 35 сигнала за полицейско насилие, 2 от тях са за употреба на оръжие, 5 – за употреба на помощни средства, 12 – за употреба на сила, и 16 – във връзка със задържане. От всички сигнали само 3 са били приети за основателни. Четирима полицаи са били наказани, а един – уволнен. Зам.-шефът на ВКС Гроздан Илиев обясни, че полицейските дела са изключително трудни за разкриване. По данни на съда между 2008 г. и 2010 г. по 14 дела за насилие има присъди срещу полицаи, но при повечето от тях агресията не е била проявена при изпълнение на служебните задължения, а при битови спречквания.
От Българския хелзинкски комитет и „Отворено общество“ призоваха вътрешното ведомство да подготви промени в Закона за МВР. „Време е за иницииране на законодателни промени в нормативната база“, подкрепиха ги и останалите участници в дискусията. Според правозащитниците основните предпоставки за насилие са текстовете, които позволяват употребата на смъртоносна сила, дори когато заподозреният с нищо не застрашава служителите на реда, както и липсата на задължително изискване да се пазят животът и здравето на задържаните. Те настояха един от текстове, който да се промени, да е този, който гласи, че полицаите могат да използват оръжие като крайна мярка. „Терминът крайна мярка да се замени със само когато това е необходимо“, призова Маргарита Илиева от БХК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване