05/12/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Шпионски игри в Пакистан след смъртта на Осама

Асошиейтед прес

Нараства подозрението, че пакистанската разузнавателна служба е разкрила на местните медии името на ръководителя на подразделението на ЦРУ в Исламабад от яд заради операцията, при която беше убит Осама бин Ладен. Това е второто разгласяване на името на американски таен агент в Пакистан през последните шест месеца.

САЩ заявиха в понеделник, че не планират да изтеглят шпионския шеф, но случката вероятно ще изостри още повече и без това разстроените отношения между двете страни седмица след като военноморски тюлени с хеликоптери щурмуваха имението на Бин Ладен, без да предупредят пакистанците. ЦРУ и пакистанската разузнавателна служба отдавна се отнасят с взаимно подозрение, което стана явно след смъртта на терористичния лидер.

Армията и разузнавателните служби на Пакистан са подложени на унищожителни критики у дома заради това, че не са спрели американската операция. Мнозина пакистанци смятат акцията за нарушение на суверенитета на страната им, въпреки че бяха доволни от убийството на Бин Ладен.

Американски служители казаха, че не са уведомили предварително пакистанците, защото се опасявали, че някой може да предупреди Бин Ладен. Американските сили също така използваха хеликоптери с технологии, правещи ги неуловими за радарите, така че пакистанците да не могат да ги засекат.

Пакистанският министър-председател Юсуф Раза Джилани защити в понеделник армията и разузнавателните служби, като каза пред парламента, че е “нечестно Пакистан да бъде обвиняван от когото и да било… че е в тайно съдружие с Ал Каида”.

Той призна, че страната му не е успяла да открие Бин Ладен, но каза, че това не е било неуспех само на Пакистан. “Да, има неуспех на разузнаването. Той обаче не е само наш, а на всички разузнавателни служби по света”, заяви Джилани.

Американски служители казаха, че нямат доказателства някой от висшите ешелони на пакистанската военна и разузнавателна върхушка да е бил съучастник в укриването на Бин Ладен в гарнизонния град Аботабад, намиращ се едва на 35 мили от столицата. Но подозрението остава, а членове на Конгреса заплашиха със спиране на американската помощ, ако бъдат открити доказателства.

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ смятат, че Бин Ладен трябва да е имал поддържаща мрежа в Пакистан. “Но ние не знаем кого или какво е включвала тази поддържаща мрежа. Не знаем дали не е имало някои хора в правителството, хора извън правителството. Това е нещо, което трябва да разследваме, и по-важното - пакистанското правителство трябва да го разследва”, каза в неделя Обама в интервю за предаването “60 минути” по телевизия Си Би Ес.

Джилани обяви смъртта на Бин Ладен за “истинско въздаване на справедливост”, след като Ал Каида извършва множество нападения в Пакистан. Той обаче предупреди САЩ да не опитват подобни тайни акции в бъдеще. “Едностранните действия неизменно предполагат опасност от сериозни последици. Пакистан си запазва правото да отвърне с пълна сила… Никой не бива да подценява решителността и способностите на нашата нация и въоръжени сили да защитават нашата свята родина”, заяви Джилани.

Същевременно обаче той подчерта важността на пакистанско-американските отношения и настоя, че връзките все още са здрави. “На този етап комуникацията ни със САЩ на официално и дипломатическо ниво е добра, продуктивна и открита”, каза Джилани.

Речта на Джилани и подозрението за разкриването на името на ръководителя на подразделението на ЦРУ изглежда свидетелстват за стремежа на пакистанските представители да отвърнат по балансиран начин на акцията срещу Бин Ладен.

Гражданските и военните лидери трябва да успокоят у дома населението, което е недоволно от това, че САЩ са нарушили суверенитета на страната, и е разгневено на армията и разузнавателната служба, които са позволили да се случи това. Те обаче трябва да се грижат също така да запазят отношенията си със САЩ, които осигуряват милиарди долари военна и гражданска помощ за сътрудничество ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване