05/13/11 14:23
(http://www.klassa.bg/)

Европа иска да сложи край на свободното пътуване в Шенгенското пространство


Европейските страни целят да сложат край на десетилетията на неограниченото пътуване през континента, след като мнозинството от правителствата на ЕС признаха необходимостта от възстановяване на граничния контрола с държавните паспорт, поради опасенията от наплив на имигранти, които бягат от вълненията в северна Африка.

Нанасяйки сериозен удар върху едно от ключовите права и свободи на единна и обединена Европа, ЕС министрите на вътрешните работи предприеха радикална ревизия на режима за свободно пътуване без паспорт, известен като Шенгенска система, за да дадат възможност на 26-те правителства-членки да възстановят граничния контрол.

Също така, те се споразумяха да преодолеят имиграцията, като окажат натиск за сключване на "споразумения за обратно приемане " на бежанците с държавите от Близкия Изток и Северна Африка, така че те да бъдат изпратени обратно в родните си страни.

Прибързаната промяна в курса на ЕС политиката е под натиска на Франция и Италия, които през последните седмици се бунтуват и са в паника  от притока на бежанци от Тунис. Все пак, 15 ЕС членки от 22-те  принадлежащи към Шенгенската зона са подкрепили този ход, като само четири са се въздържали.

Въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на премиерите и президентите, планирана за следващия месец. Освен това, "реформите " на Шенгенската система също трябва да се разгледат от Европейския парламент, където вероятно ще бъде оказана силна съпротива срещу промяната даваща възможност на националните правителства да възстановят граничния контрол.

Шенгенското пространство без граници обхваща над 400 млн. души във 22 страни от ЕС, както и Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия. То се простира от Португалия до границите на Русия на Балтийско море и от Рейкявик до границата на Турция с Гърция.  

По "Guardian''
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване