05/15/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев яхна танка

в. Новая газета

Дмитрий Медведев на военен полигон. Снимка: официален сайт

Руският президент дръпна конско на служителите, отговорни за отбранителните поръчки. И въпросът не опира до танкове и самолети - решава се кой ще бъде пратен да сече гората, а кой ще остане във властта, за да върти трилиони. На Дмитрий Медведев май му е омръзнало само да прави изявления във вярната посока. Той полага все по-активни усилия, за да накара бюрократичната вертикала, изградена от Владимир Путин, да вземе думите му сериозно и да свърши нещичко поне.

В пехотния строй на деветомайския парад маршируваха над 20 хиляди военни; на практика обаче не се видя нова техника. На следния ден в резиденция Горки бе свикано съвещание за развитието на отбранително-промишления комплекс (ОПК) и президентът яростно настояваше да му обяснят защо “се вземат решения, и то на най-високо равнище, отпускат се пари, а доставена продукция няма”.

Медведев цитира сам президентското си послание от ноември 2009 г., в което бе заявил: “Необходимо е през 2010 г. за войските да бъдат доставени над 30 балистични ракети със сухопътно и морско базиране, 5 ракетни комплекса “Искандер”, близо 300 единици модерна бронирана техника, 30 хеликоптера, 28 бойни самолета, 3 атомни подводници и 1 боен кораб клас корвета, и 11 космически апарата”.

“Не е направено - защо? Чакам отговор с предложения”, наблегна той. Държавният глава припомни, че не е измислил сам цифрите за покупки на оръжия, че са били съгласувани със същите шефове на министерства и ведомства, които седят в залата. “Навремето половината присъстващи вече щяха да извършват активен физически труд на чист въздух”, заплаши по сталински Медведев.

Предишната държавна програма по въоръженията е провалена, твърди Медведев. Както впрочем и всички останали, приемани от края на 80-те. Сега по всичко личи, че ще бъде провалена и новата, утвърдена в края на декември - на стойност 20 трилиона рубли, предвидени до 2020 г.

Руският ОПК е в плачевно състояние - нещо “ясно за всички”, по думите на Медведев: техниката (основните фондове) е износена, частни инвестиции няма, нито приток на авангардни технологии. Липсват и тъй свидните за Медведев “иновации”.

Държавата, твърди Медведев, прави, каквото може: подкрепяла е ОПК по време на кризата от 2009 г., увеличава поръчките за отбраната, струпала е отбранителните предприятия във вертикално интегрирани холдинги - но полза хич. И президентът свикал съвещанието, точно за да разбере какво да се прави и кой е виновен. “Кой е наказан и как, посочете длъжностите, потърсената отговорност, съвсем конкретно”, настоя Медведев - или “. . . ще се наложи да отговарят ръководителите на отрасъла и ръководителите на правителството”.

Звучи страховито: не замахва ли срещу самия Путин? Основна мишена на тези нападки впрочем засега е май един “ръководител на правителството” с по-нисък ранг - вицепремиерът Сергей Иванов, който отговаря в момента за ОПК, а през 2008 г. за малко не бе избран от Путин за негов приемник вместо Медведев. Удобно съвпадение - превъоръжаването наистина тръгва на зле и хем му се ще да открие виновниците, хем покрай другото да натисне надолу бившия си конкурент, стар приятел на Путин.

Иначе Медведев не предложи нищо занимателно, което “да оправи ситуацията”. Трябвало “в най-кратки срокове” да се приеме федерална целева програма за развитие на ОПК до 2020 г. И тя “да бъде съобразена не само с нуждите на армията и поръчките за износ, но и с реалната готовност на организациите в ОПК да произвеждат конкретни образци въоръжения и техника”. Министерството на отбраната трябвало по-бързо да провежда конкурси, да възлага поръчките и да изплаща аванси на предприятията от ОПК. Военното производство пък да е доходоносно, за да осигури приток на инвестиции и модернизация, но цените на продукцията “да не ...

Публикувана на 05/15/11 21:35 http://e-vestnik.bg/11770/medvedev-yahna-tanka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване