05/15/11 18:58
(http://www.klassa.bg/)

Откриваме още четири магистрали до 2015 г.

„Магистрала „Люлин“ е първата, която се пуска с издадено законово разрешение за експлоатация“, посочи премиерът Бойко Борисов при откриването на аутобана вчера. На церемонията по откриването присъстваха още транспортният министър Александър Цветков, регионалният Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът по управлението на еврофонодовете Томислав Дончев и директорът на Главна дирекция „ Регионално развитие“ към ЕК Дирк Анер.
Борисов припомни, че по-рано тази година за първи път с акт 16 беше открита за движение и част от аутобана „Марица“.
„През 2012 г. ще бъде готова магистрала„Тракия“, през 2013 г. - „Марица“, през 2014 г. София- Калотина, а през 2015 и магистрала „Струма“, каза Росен Плевнелиев. Според него така правителството ще изпълни поетите ангажименти до 2020 г. България да има 7 магистрали и още толкова скоростни пътя. С откриването на аутобана от Перник до София се предвижда целият транзитен трафик да бъде пренасочен през новото трасе, а не да минава през населените места. Очакванията са с намаляването на преминаващите коли да бъде понижен броят на произшествията, както и замърсяването на въздуха в града.
Предвижда се да бъде изградена още една лента в участъка между бензиностанция „Шел“ и пътен възел „Драгичево“, вече е започнала подготовка за този проект. Сега този участък е трилентов, а според предварителните планове трябва да е четирилентов. Пускането на магистрала „Люлин“ е в срок и в рамките на предвиденото финансиране. Това става, след като през последните 18 месеца работата по нея беше ускорена многократно, обясни Плевнелиев.
„За региона на София магистрала „Люлин“ е не просто път, а достъп до бъдещо развитие“, коментира Дирк Анер. Той допълни, че този проект се е превърнал в символ на амбиция, упоритост и успех.
Министър-председателят Бойко Борисов ще следи решението на проблемите, които „Мапа Дженгиз“ e причинила в с. Голямо Бучино при строителството на магистрала „Люлин“, каза той самият. „Ако се налага, ще правя проверки на 15 дни, както беше при строителството на магистралата, докато не се решат всички проблеми в селото“, заяви той. По думите му са дадени указания до 28 май да бъдат взети всички мерки за възстановяване на инфраструктурата в общината.
„По най-груба сметка около 2 млн. лв. ще струват всички ремонтни дейности в община Голямо Бучино“, каза Росица Янакиева, кмет на община Перник. Тя коментира, че няма съмнения в поетия ангажимент от страна на държавата, но ако има нови протести в края на месеца, ще подкрепи жителите. Очакванията й са до края на годината да бъде рехабилитиран и пътят от Перник до Голямо Бучино с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“.


Инвеститорският интерес зависи от Дунав мост 2

Стратегията е да свържем Дунав мост 2 с топлото пристанище на Солун, каза на брега на Дунав министър-председателят Бойко Борисов, след като се запозна с хода на строителните работи на съоръжението и показа обекта на Дирк Анер, генерален директор на ГД ”Регионална политика” на Европейската комисия.
„Това е много красива част на България. Този мост, заедно с пътищата, които трябва да се изградят, ще дадат голям тласък за социалното и икономическото развитие на региона ”, заяви Анер. Той посочи, че от дискусиите за Дунавската стратегия е разбрал за много германски и австрийски фирми, които са готови да инвестират в този регион. Но интересът им много зависи от добрата транспортна връзка. Според Анер и другите транспортни инвестиции, които са свързани с Дунав мост 2, ще направят Видинския район много по-атрактивен за германски и австрийски инвеститори.
Прелитайки с хеликоптер до Дунав, Дирк Анер е видял шосето от Мездра до Ботевград, където през 2012 г. по това време трябва да започне изграждането на четирилентов път. За разширението му ще бъдат вложени над 80 млн. евро, обясни премиерът. Той е показал и пътя Враца–Монтана–Видин, за който също настоява да стане четири ленти и да се финансира по европейската програма.


"Люлин" била прекалено скъпа

Протестиращите за пети пореден път срещу високите цени на горивата в София не бяха допуснати вчера на мястото, където официално откриха магистрала „Люлин“. Според тях аутобанът бил прекалено скъп.
Протестите вече няма да са само срещу високите цени на горивата, а и срещу всички монополи – енергоразпределителни дружества, мобилни оператори, топлофикации, заяви Славян Желязков от гражданския съюз СИЛА.
По-рано през деня организаторите съобщиха, че в социалната мрежа е започнала интернационална организация, която включва и други държави, като Италия, Гърция, Мексико. Така инициативата, тръгнала от България, се подхваща и от други държави.
Около 20 автомобила се включиха вчера в автошествието в Пловдив. Въпреки че в социалните мрежи близо 800 души обявиха, че ще присъстват на протеста във Варна, на практика се отзоваха няколко десетки младежи. Двадесетина души подкрепиха протеста в Пазарджик, около 70-80 души се събраха в Сливен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване